fbpx

Апел научника за спас Лелићког карста

0
(0)

Ако водени стуб у акумулацији Ровни не буде смањен са предвиђених 360 на 333 метра постоји опасност да подземне воде бисерно вредног Лелићког карста буду загађене и трајно уништене

Ваљево– Хоће ли наука и струка надгорњати политику и свезналице опште праксе?! С обзиром на то да пробно пуњење акумулације „Ровни” код Ваљева још није почело, за тако нешто има шанси. Уздајући се у стручност и ауторитет људи који су на адресу Скупштине града Ваљева и свих одборника упутили писмени предлог за покретање иницијативе за ревизију актуелног пројекта акумулације, очекивања су да тај на одређен начин апел науке неће бити згужван и бачен у корпу за безвредне папире. Куражи и то да су у његовом потпису имена шест доктора наука и професора на Рударско-геолошког факултета из Београда, са др Иваном Обрадовићем, деканом, и др Душаном Пломочићем, шефом Департмана за хидрогеологију, на челу.

У свом мишљењу због чега треба приступити ревизији одређених позиција на објекту акумулације, а пре свега смањењу воденог стуба са коте 360 на максималну 333 метра, професори су навели неколико објективних разлога који такву интервенцију оправдавају. Тако је првобитно предвиђено да акумулација до 2021. године водом снабдева Ваљево, Лајковац, Мионицу, Уб и Лазаревац као и будућу Термоелектрану „Колубара Б”, и да је за то потребно 1.800 литара воде у секунди. Међутим, струка је анализом утврдила да су реалне потребе од 550 до 600 литара у секунди, што је чак три пута мање од предвиђеног. Када је у питању Термоелектрана у Каленићу код Уба њена будућност је до даљег неизвесна.

И када се ради о највећем потрошачу граду Ваљеву потребе су, само у односу на три кључна извора Градац, Пакље и Илиџу, увећане за 70 одсто, али и да сви окрећу главу када се помене губитак у мрежи од невероватних 57 процената. Струка је утврдила да у подземљу ваљевског краја има 925 литара у секунди изванредне пијаће воде, што је за око 60 одсто више од потреба свих наведених општина које су дале сагласност за прикључак на водоснабдевање са акумулације „Ровни”. Уз све ово струка је упозорила и на податак да овакве акумулације имају животни век од 35 до 40 година, као и да је њихово накнадно одржавање врло скупо и без значајнијих ефеката. Врх професорског упозорења је усмерен према издану Лелићког карста који представља есенцијални ресурс за тренутно и будуће водоснабдевање Ваљева и околине. У случају да кота воденог стуба не буде задржана на висини од 333 метра, наглашавају, више је него извесно да ће на овом иначе кречњачком и порозном терену доћи до озбиљног па и трајног загађења подземних вода и извора.

 На последњој седници градске скупштине допис професора са Рударско-геолошког факултета није разматран јер је речено да он заслужује да му се на једном од наредних заседања уприличи пуна пажња. Тачније да буде једина тачка дневног реда. Таквих обећања до сада је било више, али у међувремену увек је искрсавало нешто ’прече’. Међутим, на седници су представници ЈП ’Колубара’, које газдује Регионалним водопривредним системом Ровни, обавестили одборнике и јавност да се сличном ревизијом, у вези са евентуалним пројектовањем пројекта овог објекта, бави и државна комисија баз давања података ко је чини и када ће се огласити са својим ставом и оценом. Иначе, највише буре у јавности када је у питању, без сумње једна изузетно велика и скупа инвестиција у којој је до сада потрошено преко 90 милиона евра, скренула је са околностима о потапањем цркве Грачанице из 13. века. У више наврата верници и грађани протестима су указивали да је не само непримерено, већ и крајње дрско да се без икаквог реалног оправдања један вредни и врло ретки споменик културе и српске духовности сахрањује под воду због нечијих раскалашних пројеката.

Акумулација „Ровни”, са браном висине 75 метара, налази се на реци Јабланици, 13 километара узводно од Ваљева. Површина будућег језера је нешто већа од пет квадратних километара и у њему ће се налазити око 50 милиона кубних метара воде. На брани је предвиђена и изградња мини-централе и још неколико других садржаја. Посебна улога овог објекта, како истичу његови градитељи, јесте код регулисања бујичних вода. По њима нема ни једну лошу особину и поодавно носи епитет такозване капиталне водопривредне инвестиције.

 
Будо Нововић, Политика
фото: Будо Нововић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како изгледа тржиште воде пошто је „Пепсико“ купио „Књаз Милош“ – српске воде већински у рукама странаца

5 (9) Од 400 изворишта пијаће воде колико се процењује да их има у нашој …

ОБЈАСНИО СВЕ! Какав је данас живот на српском селу (видео)

4.8 (29) Сведочанство о Србији данас и животу на селу. Ово је права истина. Не …

7 Коментара

  1. da li ovi odbornici imaju porodice ,blizu i dalju rodbinu, ili im je samo vazna fotelja i sta vrhuska stranke kaze

  2. Za jedinu svrhu koju ova brana/akumulacija eventualno može da ima nije potrebna visina od 75 metara tj kota 360 ! Projekat je 25 godina bio krava muzara, a JP za „upravljanje“ neizgrađenom branom je bilo fino mesto za uhljeblje lokalnih SPS moćnika decenijama. Urađena je analiza (Kfw Nemačka) po kojoj Valjevo ima nenormalno velike gubitke u distribuciji vode i da se moraju smanjiti podhitno! Za to i za novi cevovod je EU dala nešto novca ( kredit + grant). Ne za nezavršenu branu čije zidanje traje kao zidanje Skadra na Bojani. 33.000 Valjevaca je potpisalo peticiju protiv brane, zagađenja najlepše vode u Srbiji koju imaju, potapanja srednjevekovnog Manastira Gračanice i – NIŠTA! SPS vlast i Dačić su se popišali na te potpise 2009-te donošenjem Prostornog plana prostora posebne namene BEZ prethodne Studije procene uticaja na životnu sredinu ( time i BEZ stavljanja iste na uvid javnosti). Plan je donet i naknadne (nameštene) Studije i njihovo naknadno stavljanje na uvid javnosti neće biti moguće tj predstavljaće krivično delo – zločin protiv prirode! Hajde što u ovoj zemlji ne vrede nikakvi zakoni, gde se ni Ustav ne poštuje – ali postoje međunarodni na pr Arhuska konvencija te me zanima kako će se SPS ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine opravdati Vučiću kada na red dođe ( AKO IKADA DOĐE) tačka 27 u „prepristupnim“ pregovorima – EKOLOGIJA!

  3. Није циљ да се српски народ спаси, него на све начине да се уништи…

  4. To su bre idioti slucajno zalutali u vremenu i prostoru,banda crvena.Sta je od njih ikada doslo dobro.Njihovi prethodnici iz 1948 su u vreme imforbiroa imali ideju da potope Vojvodinu da bi zadrzali sovjete ukoliko napadnu Srbiju vojno.Do tog plana na srecu nije doslo.Sta su komunisti dobro i lepo i cestito ucinili od kad su okupirali Srbiju 1945.

  5. LJUDI NISU JOŠ
    DOVOLJNO PAMETNI DA SE SPASE OD OVAKVIH KATASTROFA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *