АПЕЛ Не палити ватру у природи због повећаног ризика од пожара

АПЕЛ Не палити ватру у природи због повећаног ризика од пожара

Министарство пољопривреде и заштите животне средине апелује на грађане да, током боравка у природи и извођења радова на пољима, не пале ватру на отвореном јер се може проширити и изазвати шумске пожаре чије су штете непроцењиве.

Како је наведено на сајту тог министарства наступајући период високих температура веома ће погодовати настанку шумских пожара, а обзиром да је наступио и период коришћења годишњих одмора и повећаног боравка у природи, министарство апелује на грађане да се одговорно понашају при одласку и да не пале неконтролисано ватру на отвореном простору, уколико та места нису за то предвиђена, видно обележена и обезбеђена.

Наглашава се и да је Управа за шуме наложила корисницима шума који газдују државним шумама да предузму појачане мере на заштити шума од пожара у складу са плановима заштите шума од пожара и прописима.

И Шумарско ловна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине ће обављати појачану контролу спровођења мера заштите од пожара, код корисника и сопстевника шума и код корисника ловишта.

У саопштењу се подсећа да је законом забрањено паљење корова, стрњишта, трстике, траве и другог растиња, као и паљење отворене ватре у шуми и на земљишту у непосредној близини шуме, на удаљености мањој од 200 метара од руба шуме.

Министарство позива грађане да, уколико уоче ватру на отвореном или мањи пожар, о томе одмах обавесте МУП – Сектор за ванредне ситуације.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Чачак: Сад и пожар у близини фабрике „Слобода“, ватра се брзо шири

Чачак: Сад и пожар у близини фабрике „Слобода“, ватра се брзо шири

Вечерас, негде око 20:30 сати појавио се дим у близини фабрике “Слобода” у Чачку. У …

На корак од Содоме и Гоморе

На корак од Содоме и Гоморе

Народни устанак од 27. марта 1941, чију 80. годишњицу обележавамо у тренутку док пишем овај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *