fbpx

Нова криза би нас сломила ко цунами

0
(0)

Београд — Наставак или нови удар светске економске кризе који је већ погодио Америку, а тресе и Европу, могао би потпуно да уништи српску економију, кажу економисти.

Србија не може да поднесе још један талас финансијског суноврата јер домаћа економија већ стоји на стакленим ногама, па би спољни фактор био попут цунамија. Економисти се слажу у једном, да би држава пре свега морала да спроведе мере штедње не би ли барем ублажила надолазећу кризу.

Бошко Мијатовић каже да се Србији лоше пише и да нас очекује трагичан сценарио, ако држава хитно не спроведе нове мере штедње. 

„Ми ћемо нови талас кризе поднети тешко, заправо никако! Ми смо већ у агонији. Нови талас кризе Србију ће покосити као цунами и ми тај удар нећемо моћи да издржимо јер ће нас потпуно уништити. Не може се ни прогнозирати какав нас сценарио очекује јер Србија уопште нема концепцију. Сигурно је само да ће нам бити тешко и да нас очекује трагедија“, каже он.

Финансијски проблеми и дуговања које имају Грчка и Италија довешће до њихове пропасти што ће се и те како одразити на Србију. 

Ми добро послујемо са овим земљама па Србија неће остати имуна на њихове економске проблеме који ће утицати и на нашу економију. 

Њихова криза отежаће нам извоз у њихове земље, а са друге стране, због грчких и италијанских банака које послују у Србији, тамошње банке које су их основале повући ће део новца јер ће им бити неопходан – то је црни сценарио уколико се не нађе повољно решење. 

Мијатовић упозорава на превисоке плате у јавном сектору које прве треба срезати да би се смањили трошкови. 

„Све треба свести на минимум. Ове плате од 200.000-300.000 које имају неки прелазе сваку границу, док обичан човек има плату од 20.000-30.000 динара. Плате оних који су на функцијама не би смеле да буду веће од 100.000 динара“,упозорава Мијатовић.

Милан Ковачевић објашњава да се први талас кризе различито одразио на земље, и док је неке врло мало дотакао, Србија је прошла са озбиљним последицама. 

Он сматра да је прича о новој светској кризи одвраћање пажње од већ постојећих економских проблема које Србија има и које би пре свега требало да решава јер представљају далеко већу претњу од другог економског таласа кризе. 

„Свет се иначе кретао по некој амплитуди, с времена на време је било просперитетно, па су се дешавали падови. Мене много више брине наша могућа криза јер ми у последње време имамо толико велику инфлацију да је свега неколико земаља изнад нас. У врху смо по незапослености, задужујемо се нагло, имамо превелику задуженост државе и неразумно трошимо новац. То су наши кумулативни проблеми који се у последње време увећавају, а држава прави нове издатке. Већи су ризици да сама Србија доживи гору кризу од постојеће, него што је то ризик читавог света „, каже Ковачевић.

 

ИЗВОР: ПРЕСС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *