Авганистан: Настављају се жестоке борбе у долини Панџшир, отпор талибанима не попушта (видео)

У долини Панџшир, северно од Кабула, настављају се жестоке борбе између талибана и противника нове власти, а медији јављају да има стотине мртвих.

Како јавља Ротерс, талибански извори тврде да су заузели то подручје, што борци из снага отпора поричу.

Долина Панџшир, смештена између планинских врхова, једна је од најмањих авганистанских провинција, са свега између 150.000 и 200.000 становника, и традиционално је упориште противника талибана, и у време њихове претходне владавине (1996-2001).

Снаге отпора укључују бивше припаднике авганистанских снага безбедности и локалне милиције, које предводи вођа локалног племена Ахмад Масуд, чији се отац успешно борио против Совјета 1980-их и талибана 1990-их.

У видео поруци послатој ББЦ-ју, један од вођа отпора, бивши потпредседник Авганистана Амрулах Салех, рекао је да је ситуација „тешка“ и да је било жртава на обе стране.

„Нема сумње да смо у тешкој ситуацији. Под инвазијом талибана смо, али нећемо се предати, боримо се за Авганистан“, рекао је Салех, преноси Радио слободнда Европа.

Талибански званичници тврде да су победили у том подручју, а један командант је рекао новинској агенцији Ројтерс како контролишу читав Авганистан. „Панџшир је сада под нашом командом“, казао је.

Очекује се да талибани, који контролишу скоро целу земљу, наредних дана прогласе нову владу, на чијем ће челу бити један од њихових лидера и осивача, мула Барадар Акхунд.

Европска унија и Велика Британија придружили су се у петак САД да неће признати нову авганистанску владу коју ће формирати талибани. ЕУ је, међутим, саопштила да планира да поново успостави дипломатско присуство у Кабулу, како би надгледала евакуације и осигурала да нова авганистанска влада испуни обавезе по питањима укључујући безбедност и људска права.

Фонет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Авганистан: Полицијски час у Кабулу, талибани иду од куће до куће и "лове" сараднике НАТО-а и бивше власти

Авганистан: Полицијски час у Кабулу, талибани иду од куће до куће и “лове” сараднике НАТО-а и бивше власти

Из Авганистана је до сада евакуисано 18.000 дипломата и цивила, саопштио је НАТО. Док траје …

Ћеранић: Ко ће успоставити контролу над талибанском државом - Запад или растуће силе са Истока?

Ћеранић: Ко ће успоставити контролу над талибанском државом – Запад или растуће силе са Истока?

* Сигурно је да ће нови мигрантски таласи запљуснути Балкан. Стотине хиљада миграната кренуће према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *