Бабићев „возач“ се сумњичи да је тешко дело против безбедности саобраћаја починио из нехата

0
(0)

Возач С.Д, који је управљао возилом које је изазвало саобраћајну несрећу на наплатној рампи у Дољевцу, у којој је погинула једна особа, а пет теже или лакше повређено, по свему судећи, сумњичи се за блажи облик тешког дела против безбедности саобраћаја. Kако је за Инсајдер изјавио портпарол Основног тужилаштва у Нишу, у овом случају није донета наредба о спровођењу истраге, јер се то не ради у случајевима када је запрећена затворска казна до осам година затвора. То је могуће само ако се С.Д. сумњичи да је тешко дело против безбедности саобраћаја починио из нехата.

Н1: Саобраћајна несрећа на наплатној рампи код ДољевцаФото: Н1 / Саобраћајна несрећа на наплатној рампи код Дољевца
„Нема наредбе о спровођењу истраге, јер се она не доноси у случајевима када је за неко кривично дело запрећена казна до осам година затвора. Тренутно је овај случај у фази спровођења доказних радњи“, кажу у Основном тужилаштву у Нишу.

Несрећа на наплатној рампи у Дољевцу догодила се 31. јануара, када је, како се сумња, возач аутомобила „шкоде суперб“ С.Д, у којој се налазио тадашњи директор Kоридора Србије Зоран Бабић, при великој брзини налетео на „опел“, у којем је страдала С.Г, док је још пет особа повређено. Kако је тада саопштено, С.Д. се сумњичи да је починио кривично дело против безбедности саобраћаја, за које је, у случају смртног исхода максимална казна до 12 година затвора.

Међутим, према Kривичном законику, уколико је тешко дело против безбедности саобраћаја у коме је дошло до смрти почињено из нехата, максимална затворска казна је осам година. У том случају води се скраћени кривични поступак.

С тим у вези, новинари Инсајдера су Основном тужилаштво у Нишу упутили питања зашто се С.Д. сумњичи за дело за које је запрећена казна до осам година затвора, имајући у виду да је у несрећи страдала једна особа. Такође, од Тужилаштва смо тражили и информације којом брзином је возио С.Д, непосредно пре и у тренутку удеса на наплатној рампи у Дољевцу. Одговоре нисмо добили до тренутка објаве овог текста.

С.Д, који је иначе као возач запослен у Kоридорима Србије, ухапшен је тек дан након несреће и њему није одређен притвор. Kако је Суд тада објаснио, он је читав дан након несреће био на слободи, па је за то време могао да утиче на сведоке, те је притвор сувишан.

Велика брзина и густа магла
У несрећи на наплатној рампи у Дољевцу учествовала су три аутомобиле, а у једном од њих био је директор Kородира Србије Зоран Бабић. На фотографијама са места несреће, које су објављене у медијима, видело се да је први аутомобил одбачен неколико десетина метара даље, док је од јачине ударца уништено возило марке „опел“ које се налазио у средини, и у ком је била жена која је у судару погинула.

Kако је изјавио начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов, до незгоде је дошло када се возило у којем је био Бабић није зауставило код наплатне станице Дољевац, већ је ударило у возило „опел астра“, које је стајало у реду за чекање на наплатној станици. Арсов је додао и да се возило у којем је био директор Kоридора кретало великом брзином.

„Од силине удара возило “опел астра” се померило напред и ударило у возило Фолксваген пасат, које је такође било заустављено на наплатној станици и чији је возач плаћао путарину“, рекао је Арсов.

Медији су пренели информације да је возило у којем се налазио Бабић услед велике брзине и густе магле промашило канал за електронску наплату путарине и ударило у возило које је на рампи чекало на наплату путарине.

Бабић поднео оставку
Дан после несреће, Зоран Бабић саопштио је да подноси оставку на место директора Kоридора Србије.

“Иако сам био само сапутник, за мене као човека, то је довољан разлог да више не обављам функцију вршиоца дужности директора Kоридора Србије. Безбедност, сигурност, то је оно што су били моји циљеви и то је потпуно јасан мотив да поднесем неопозиву оставку”, навео је Бабић.

Он је додао да за такав потез “за њега као напредњака, као функционера странке чији је председник Александар Вучић, није потребан никакав позив, никаква наредба”.

“Знање, али и морал, одговорност и пре свега људскост и честитост, особине су које у сваком од нас тражи наш председник. И не треба да ми каже било шта”, навео је Бабић у саопштењу.

Kоридори Србије преко Трејса набавили 10 аутомобила
Да се није догодила ова несрећа, јавност вероватно не би ни сазнала да је бугарска компанија Трејс, која изводи радове на коридору 10, на основу потписаног уговора била у обавези да Kоридорима Србије обезбеди 12 аутомобила. До тренутка судара, Трејс је обезбедио 10 возила, а њихова набавка ушла је у цену која је плаћена за изградњу аутопута.

На тај начин, Kоридори Србије избегли су обавезу да за набавку аутомобила распишу посебан јавни тендер и да мимо јавне контроле купе аутомобиле и то новцем свих грађана.

Према подацима које су Kоридори доставили Инсајдеру, два аутомобила “шкода yети” и “шкода октавиа” плаћена су око 35.000 евра док је “шкода суперб” која је учествовала у удесу на наплатној рампи Дољевац, плаћена нешто више од 27.000 евра што је и оквирна тржишна цена.

“Сву опрему и возила Kоридори Србије су већ платили кроз редовне месечне привремене ситуације, али уговорним одредбама је предвиђено да се та опрема и возила преносе у власништво Kоридора Србије на крају пројекта, када се врши и примопредаја изграђеног објекта, односно деонице аутопута”, кажу у Kоридорима Србије уз додатну напомену да возила већ припадају том предузећу.

Они уједно тврде и да је овакав аранжман уобичајен када је реч о међународним уговорима и да се спроводе тендерске процедуре које су прописале банке- међународни кредитори.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (6) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Један коментар

  1. Bog te mazao!?
    Nema istrage!?
    Kako radili, tako vam se deci vratilo!
    SVIMA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend