понедељак , 21 септембра 2020

Бајатовић без тендера поделио 200 милиона евра!

0
(0)

„Србијагас“ за две године склопио најмање 16 уговора за гасификацију општина и градова. Убедљиво највише новца отишло фирми „Миленијум тим“ – скоро 70 милиона евра!

„Србијагас“, на чијем челу је Душан Бајатовић, неколицини приватних фирми је без тендера доделио послове вредне више од 200 милиона, сазнаје Курир. Реч је о гасификацији, пре свега, градова и места у Војводини. „Србијагас“ је са седам приватних фирми склопио најмање 16 уговора од 2010. до 2012. године. Неки су били вредни и 30 милиона евра, као што је гасификација Смедерева, Обреновца и Сомбора. Највише новца отишло је „Миленијум тиму“ – скоро 70 милиона евра!
Неисплатива мрежа

– Два су главна питања: како грађани могу знати да је њихов новац, пошто је „Србијагас“ државна фирма, потрошен ефикасно или да ли је гасификација неког места морала да кошта 30 милиона евра. Без тендера и конкуренције то се не може утврдити. Друга ствар је оправданост ових улагања. Јасно је да је у интересу „Србијагаса“ да се повећава мрежа јер тако продају више гаса, што им је главна делатност, али да ли се исплати градити мрежу коју нико неће користити. Да ли је урађена студија колико се гасификације исплате? – пита саговорник Курира из енергетских кругова.

Бајатовић Србијагас корупцијаВојислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије, каже да је тендер најбољи начин да се провери цена неког посла. Постоје изузеци, додаје, кад је реч о послу који може обавити само једна фирма, али код гасификације то није случај.

Он истиче да је „Србијагас“ морао да процени да ли се исплати улагати милионе у гасификацију.

Велика улагања

– Мора се видети колико ће потрошача трошити гас. У супротном се може поновити случај „Југоросгаса“, који је у Нишу направио мрежу за 15.000 корисника, а има их 500. Данас се гасификација дистрибутерима не исплати без учешћа грађана јер су улагања велика, а маржа мала – објашњава Вулетић.

Гргић: Питајте директора

Предраг Гргић, председник Управног одбора „Србијагаса“, каже да први пут од Курира чује о склапању уговора без тендера, као и за фирме које смо му поменули.- Нисам знао да су склапани без тендера, питајте менаџмент – рекао је он.Упитан да ли је УО одлучивао о овим пословима, Гргић је одговорио да није и да то није посао УО.- Никад ниједну фирму нисмо прогласили стратешким партнером – тврди Гргић.

 

[quote]Миленијум: Ми смо стратешки партнери

У „Миленијум тиму“ кажу да су стратешки партнери за гасификацију Смедерева, Земуна, Раковице и Гроцке постали на тендерима ових општина, уз обавезу да израде пројекте и изграде мрежу. „Ми финансирамо градњу, а мрежу после откупљује ‘Србијагас’ на 60 месечних рата“, наводе у овој фирми.Ипак, Предраг Умичевић, који је потписао уговор о гасификацији као градоначелник Смедерева, каже за Курир да је „Србијагас“ требало да обезбеди новац за градњу, као и да је „Миленијум“ изабран на препоруку ове државне фирме.

[/quote] 

[quote]Без одговора

Бајатовић није хтео за Курир да одговори како су склапани уговори вредни 200 милиона евра. Курир је „Србијагасу“ питања послао још 9. јануара, али одговоре нисмо добили. Први човек „Србијагаса“ раније је овако образложио избегавање тендера: „Реч је о фирмама које су се доказале као партнери „Србијагаса“. Из тог разлога тендер је изостао.“

[/quote] 

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦИНС: Вучићев кум улази у посао са ветроелектранама

5 (3) Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића, постао је у августу сувласник фирме …

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *