Бамије предала 40 старана доказа о криминалу и корупцији у Еулексу

Бамије предала 40 старана доказа о криминалу и корупцији у Еулексу

0
(0)

ПРИШТИНА – Суспендована тужитељка Еулекса Марија Бамије предала је Европској канцеларији за борбу против провневера и корупције (ОЛАФ) више од 40 страна доказа о кршењу закона у Еулексу, назвавши менаџмент мисије „мафијашким,“ пише данас приштински лист „Коха Диторе.“

Подсећајући званичнике ЕУ да има 30 година искуста као правница и 18 као тужитељка која је „добила многе осетљиве и велике случајеве на Косову,“ она је у жалби из септембра 2014. године до детаља описала неправилности укључујући сумње поводом умешаности Франческа Флорија и главне тужитељке Јарославе Новотне у корупцију у случају Иљира Толаја.

Бамије је такође писала о некомпететности одређених тужилаца да обављају посао и изразила сумње да су они примљени само на основу познанстава из БиХ.

Између осталог је навела да је шеф извршног сектора у Еулексу-у Матс Матшон тајно пустио у оптицај садржај писама у којима се наводи да неколико британских тужилаца нису квалификовани. Ова писма је посало тужиоцу Џонтану Рателу који их је, како тврди Бамије, потом послао британским тужиоцима, преноси приштински дневник.

“ Сада ме чланови те екипе и целокупни овај корупитвни мафијашки менаџмент хладнокрвно чекају“, навела је она.

Бамије је навела да неки мејдународни тужиоци попут Андреја Крејнија немају правосудни испит што је критеријум за Еулекс а да тужилац Ален Кенсик нема одговарајуће искуство за тужиоца,

Он „не само да упоште нема искуства као тужилац него има мало искуства и у одбрани. Ален је радио у Босни и познавао је Џонатана Ратела,“ наела је Бамије напомињући да су једно време чак становали заједно.

„Због тога нисам уверена да Рател није знао да Ален није имао ни један дан искуства. Без обизра на то он га је именовао као тужиоца у Специјалном Тузилаством Косова која се бави најосетљивим слуцајевима у мисији“, напомиње Бамије, а преноси „Коха диторе“.

Она је поменула још неколико случајева именовања тужилаца у мисији Еулекса на основу пријатељских веза из Босне, пише приштински лист.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Само у Србији! Судија коме је нестало 13 предмета напредује у судству

Само у Србији! Судија коме је нестало 13 предмета напредује у судству

5 (2) Судија Вишег суда Зоран Божовић последњих година напредује и добија значајне предмете – …

Суђење за плантажу марихуане Јовањицу 2 још није почело, а већ се одуговлачи

Суђење за плантажу марихуане Јовањицу 2 још није почело, а већ се одуговлачи

5 (1) Припремно рочиште за „Јовањицу 2“, које је почело у понедељак, а требало је …

Један коментар

  1. Не секирај се за њу Старац Светосавац, није она то сама од себе рекла….

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend