БАНДА ЛОПОВСКА! Продају део ПКБ-а за 51 одсто тржишне вредности?!

0
(0)

БЕОГРАД – Одборници Скупштине Града Београда одлучили су данас да се прода део имовине ПКБ-а и да почетна цена буде 51 одсто тржишне вредности тог дела имовине предузећа на дан 31. децембра 2014. године.

Образлажући предлог одлуке, помоћник градоначелника Борко Милосављевић рекао да је да реч о продаји дела пољопривредног земљишта, а не градског грађевинског земљишта.

Како је навео, циљ је да то пољопривредно земљиште буде заиста стављено у функцију пољопривреде, као и да ће бити јасно дефинисани услови тендерског поступка, те да ће се тражити успешан комбинат који ће омогућити пољопривредну прозиводњу.

Тиме се, како је рекао, штити интерес града, јер ће бити онемогућене спекулације да потенцијални купци дођу до градског грађевинског земљишта.

Он је објаснио да цена не може бити 100 одсто тржишне вредности, јер се не продаје капитал предузећа, већ само део имовине, истичући да је 51 проценат почетна цена.

Како је наведено у одлуци, уколико прва продаја не успе, у другом кругу део имовине ПКБ-а продаваће се за 30 одсто тржишне вредности.

Шеф одборничке групе ДС Балша Божовић рекао је да се та станка противи продаји ПКБ и да је боље наћи стратешког партнера који ће осигурати сигуран раст те компаније, да би у наредним годинама она постигла вредност 400 до 500 милиона евра.

“То је будућност Београда и то не треба продавати само да би неко добио градско грађевинско земљиште”, рекао је Божовић тврдећи да се ПКБ, који већ деценијама снабдева Београд храном, даје будзашто.

“Сматрамо да су мутна посла иза свега овога и имамо бојазан, са грађанима, да поред оне 24 спорне приватизаације, ово не буде 25. спорна приватизација, јер већ имамо најаву продаје и градског грађевинског земљишта на подручју ПКБ-а и то је оно што нас забрињава”, рекао је Божовић.

Он је навео да је ПКБ, који је ДС затекла у дуговима од преко 100 милиона евра, крајем 2013. године вредео 400 милиона, али да је тржишна вредност ПКБ-а драстично опала.

“Предлаже се и да почетна цена буде 51 проценат тржишне вредности. На питање зашто је то тако нисмо добили одговор”, рекао је Божовић.

Током расправе председник скупштине Никола Никодијевић изрекао је опомену одборнику Самосталног ДС С-а Небојши Бакарецу, који је “махао” играчком у облику жуте патке.

На то је одборник ДС Зоран Алимпић рекао да је жута патка симбол отпора пројекту “Београд на води”, након чега је ушао у полемику са Никодијевићем о томе ко штити достојанство градског парламента.

Говорћи о приватизацији ПКБ-а, Алимпић је рекао да је то предузеће наше привредно и природно богатство, с обзиром да је пољопривредно земљиште свуда у свету ресурс који се чува.

“Ми то нудимо за половину вредности. Спремамо се да поклонимо половину у старту, односно почетна цена је пола, а ако се не прода онда ћемо спустити на трећину. Можемо и џабе да дамо”, рекао је Алимпић.

Он и други одборници су предложили да гласање о наведеној одлуци буде прозивком и јавно, како би се тачно видело ко је гласао да се отуђи и прода од грађана фарма која послује позитивно.

Тај предлог, међутим, није прихваћен.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићеви Арапи уништили постројење на биомасу у ПКБ-у вредно 160.000 евра

4.2 (5) Котао на биомасу који је загревао пластеник величине једног хектара у Пољопривредном комбинату …

Помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена због примања мита од 24.000 евра и намештања јавне набавке

5 (3) Дарија Јањић Нишавић, помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена је због примања мита у …

2 Коментара

  1. Samo glupani i teski kriminalci mogu ovo da rade sopstvenoj drzavi i svojoj deci potpuno uniste drzavu u kojoj su trebali ziveti! Ukoliko opozicija ne izadje iz skupstine, to znaci da su u dogovoru sa ovom i ovakvom vlascu!

  2. Moralna i materijalna propast jednog naroda i nacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend