Бањалука: Супер Игор за супер рачунар

0
(0)

Занима га вештачка интелигенција, тренутно пише програм за суперрачунар, самоук је пијаниста и композитор, свира виолину. Нема идола, јер сматра да то није најздравије, али се, ипак, диви делу Николе Тесле.

Бањалучанин Игор Шево (22), студент четврте године Електротехничког факултета, талентован је и успешан математичар, има велике планове за будућност, али је везан за породицу, девојку Тијану и пријатеље, због чега су сви његови путеви везани за Бањалуку и Републику Српску.

Прича о Игору, који је представљен на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске у Бањалуци, задивила је присутне госте.

– Математиком и програмирањем се бавим од основне школе. Почео сам са програмским језиком Делфи. Био сам првак Републике у програмирању две године, а потом и из физике, да бих пре четири године учествовао и на Олимпијади из физике у Вијетнаму, међу 300 такмичара из 80 земаља – прича Игор.

 

ТИЈАНА – НАЈВЕЋА ИНСПИРАЦИЈА Приватно није математички тако „уредан“ нити се придржава одређених прецизних распореда у животу, иако истиче да понекад јесте опседнут детаљима и потребом за симетријом. 
– Када дизајнирам сајт волим да сваки пиксел буде на свом месту, а што се тиче свакодневног живота немам неку очигледну потребу да све ствари ставим на њихова места – објашњава Игор и уз смешак додаје како му је некад соба у хаосу, а некад беспрекорно сређена. – Највећа инспирација ми је моја девојка Тијана – није могао да не помене своју „музу“ млади Бањалучанин.

 

Сада већ води информатичку секцију у бањалучкој Гимназији, коју је већ водио на Олимпијаду из информатике у Италији, а осим тога „уштимава“ и мали гимназијски оркестар.

– Како у кући имам клавир, а по природи сам радознао, било ми је смешно да не знам да га свирам – објашњава Игор порекло својих склоности ка музици.

Мало помало, на свој, математички начин, почео је да примећује да се одређене ствари понављају, као обрасци, па тако и у музици.

– Написао сам програм који користи правила музичке теорије и генерише музичке композиције, то јест програм који сам компонује – каже Игор.

Изузетно надарен, Игор ради на писању програма за суперрачунар, за који га је ангажовао његов факултет.

– Поље које ме тренутно интересује је вештачка интелигенција. Блиско је психологији, а довољно дубоко је у филозофији. То је доста контроверзна тематика која је предмет бројних расправа. Али, чак и ако се покаже да модел на којем радим није исправан, бар ћу то доказати – додаје Игор, којем је основни покретачки мотив за бројна истраживања знатижеља која почиње још од детињства – „зашто нешто ради тако како ради“.

– Надам се да ћу, након завршеног факултета, уписати докторске студије из електротехнике. Волео бих да добијем могућност да будем предавач и да ђацима и студентима преносим знање на један мало другачији начин – завршава причу овај талентовани младић.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руси упарили тешки дрон који контролише вештачка интелигенција са ловцем Су-30СМ (видео)

5 (1) Најновији руски тешки дрон „Охотник“ први пут је летео у пару са ловцем …

Пентагон ради на вештачкој интелигенцији која ће у много чему заменити пилоте његових ловаца

0 (0) АМЕРИКАНЦИ су наумили да створе роботизованог пилота који би био у стању да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend