Банке отписују 300 милијарди динара дугова?

0
(0)

Све је више проблематичних позајмица које банкари не могу да наплате од клијената. Кредите највише не враћају фирме, па грађани са стамбеним зајмовима

СВЕ је више кредита које банкари не могу да наплате. Према последњим подацима Народне банке Србије, скоро 20 одсто одобрених зајмова је у категорији проблематичних, а њихова вредност је премашила износ од 300 милијарди динара.

Кредите највише не враћају фирме, али ту су и грађани који су узели стамбене зајмове. Тако су, до сада, банке активирале око 300 хипотека клијентима који су се задужили да би купили стан. Ако се погледа укупан број одобрених стамбених позајмица, око 76.000, то није ни цео проценат неплатиша. Али, ваља имати у виду да су то и највећи кредити по износу. Према структури ненаплативих зајмова код грађана на првом месту су управо стамбени, са износом већим од 17 милијарди динара. Или, стамбени кредити чине више од трећине укупних проблематичних позајмица становништва.

Код грађана на другом месту су ненаплативи готовински кредити са 11,5 милијарди динара дуга. Следе кредитне картице са обавезама од 4,2 милијарде динара.

И најновији извештај Агенције за привредне регистре указује да банке имају све више проблема да наплате своје зајмове. У њему се наводи да је банкарски сектор у Србији прошле године забележио губитак од око две милијарде динара. Иначе, према извештају на тај негативан резултат највише су утицали лоши пословни резултати Агробанке.

Када се ово има у виду јасно је зашто банкари постављају све више захтева пред клијенте приликом одобравања кредита. Како тврде, данас је веома тешко наћи клијента за кога се са сигурношћу може рећи да ће вратити узети зајам.

– Код нас банкар заједно са клијентом процењује која опција задуживања највише одговара потребама и могућностима зајмотражиоца – каже Мирослав Ребић, члан ИО Сосијете женерал банке. – Да би захтев за кредит био позитивно решен, неопходно је да клијент буде кредитно потпуно способан, дакле да заиста има могућност да отплаћује преузете обавезе. Наша банка одобрава кредите на основу реалних прихода клијента, а не само на бази колатерала. Важно је и да клијент има добру кредитну историју, да нема убележену доцњу у Кредитном бироу најмање годину дана.

СКОРО ТРЕЋИНА 

ПРЕДУЗЋА дугују банкама у земљи готово 13 милијарди евра. Њихови ненаплативи кредити су премашили износ од 230 милијарди динара, или око 25 одсто од укупно одобрених зајмова. Незванично банкари процењују да је степен проблематичних зајмова привреде достигао и 30 одсто.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ер Србија тражи отпис већег дела дуговања, Етихад одбио

4 (4) Да ли је угрожено пословање Ер Србије? Одговор на то питање у тој …

Ко не жели мораторијум на рате кредита, може банци да се јави до 10. августа

5 (1) Грађани који желе да наставе са плаћањем рата кредита од данас до 10. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *