Банке у Србији спремиле нове цене банкарских услуга

Банке у Србији спремиле нове цене банкарских услуга

Београд — Одржавање рачуна, исплата готовине, коришћење банкомата и друге банкарске услуге од почетка ове године поскупеле су од 15 до 60 одсто.
Још током децембра банке које су спремиле нове тарифнике, обавестиле су своје клијенте преко интернета и мејлом.

Тако од почетка овог месеца у појединим банкама вођење платног рачуна и осталих динарских рачуна кошта 190 динара. За СМС обавештења током месеца ће уместо 70 бити потребно 100 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке, уместо 150 коштаће – 200 динара.

За 200 динара, или готово 70 одсто поскупеће услуга за замену картице ако је украдена или изгубљена, уместо 300 на 500 динара. Уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

Провизија за подизање готовине на банкомату банке код које грађани немају рачун према новом тарифнику износи од 20 до 240 динара за најниже износе.

Из Удружења банака кажу да је, према Закону о банкама, свака банка у обавези да донесе и објави Опште услове о пословању. Кажу да им банке не достављају измене ценовника и да је то пословна политика сваке од њих. Тврде да нема устаљених правила и да свака банка доноси своју тарифну политику, али да корекција цена не иде увек у правцу повећања и да се често дешава да се цене накнада за поједине услуге снижавају, као и да су многе бесплатне.

Из Народне банке Србије кажу да банке у складу са Законом о платним услугама, имају обавезу да информишу своје кориснике писменим путем – најмање два месеца раније.

„Корисник платних услуга није дужан да прихвати повећање накнада за платне услуге које банка пружа и може раскинути оквирни уговор с банком без плаћања накнаде и других трошкова“, објашњавају за Новости у НБС. „Банке морају најкасније 15 дана пре почетка примене, на видном месту у пословним просторијама и на интернет-страници да истакну трошкове које наплаћују корисницима.“

Како у НБС кажу, свака банка је самостална у одлуци о цени својих услуга, али свакој је у интересу да има конкурентну понуду. На тржишту наше земље послује 26 банака, 14 платних и две институције електронског новца. Како да лакше одаберу где ће имати рачун, грађани могу сазнати преко информативног прегледа накнада пружалаца платних услуга повезаних с платним рачунима, које објављују НБС на својој страници.

Провизије на банкоматима

Нове провизије за подизање новца са свог банкомата кредитном картицом Еуробанке кошта најмање 200 динара, код Уникредит 250, а Адико – 240 динара.

За исту услугу, Комерцијална банка наплаћује од 100 до 150 динара, Креди агрикол 60 динара.

Провизија за подизање новца са банкомата или шалтера друге банке платном картицом Еуробанке сада је најмање 200 динара, Комерцијалне 60 динара, Халк банке 20, Банке Поштанска штедионица 50, Интезе 90, а у Рајфајзен банци 210 динара.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шумадија: Зауставимо штетни Закон о водама на референдуму, потпишите петицију!

Шумадија: Зауставимо штетни Закон о водама на референдуму, потпишите петицију!

Шумадијска регија сматра да је предложени Закон о водама штеточински и позива Kрагујевчане да потпишу …

Сећање на “Крваву литију”: Дан када су црква и народ устали против Конкордата (видео)

Сећање на “Крваву литију”: Дан када су црква и народ устали против Конкордата (видео)

Сећање на “Крваву литију”: Дан када су црква и народ устали против Конкордата, што их …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *