Банкроти деле 1,5 мил. отказа у ЕУ

0
(0)

Берлин — Број компанија које су пропале због дужничке кризе у еврозони све је већи и могао би да угрози 1,5 милиона радних места широм Европе.

Број компанија које нису платежно способне у групи од 15 земаља ЕУ, плус Норвешка и Швајцарска, у 2011. је порастао за 0,3 одсто на 174.917.

У најновијем годишњем извештају о несолвентности наводи се да је једна од три несолвентне компаније из услужног сектора.

Све већа немогућност предузећа да доспеле обавезе плаћају у роковима њихових доспећа увелико угрожава радна места, од којих је прошле године око 1,5 милиона било под знаком питања, што је за 7,1 одсто више у односу на 2010. Током 2009, рекордних два милиона послова било је угрожено због несолвентности предузећа. 

Ситуација би ове године могла да се погорша, будући да компаније средње величине често сувише касно реагују на тешкоће на финансијским тржиштима, показало је истраживање. 

Ситуација се разликује од земље до земље, а највећи број несолвентних фирми забележен је у Грчкој, затим у Шпанији, Италији и Португалији. 

Са друге стране, у Немачкој и Француској евидентирано је мање предузећа која су прогласила банкрот. 

Још један симптом кризе је то што се један од четири немачка извозника сусрео са кашњењем исплате од месец или више дана од стране купаца из Италије, Шпаније и Португалије, наводи Кредитреформ. 

Ситуација је знатно гора у источној Европи, где је девет од 10 немачких извозника морало да чека на исплату из Румуније, Хрватске, Чешке и Мађарске.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Здравковић: Економија Србије до 2025. према прогнози ММФ

5 (1) Уколико се очекивани раст оствари Србију ће према развијености претећи Гвајана, а Србија …

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (2) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend