Железара Смедерево привремено обуставља рад

0
(0)

СМЕДЕРЕВО – Железара Смедерево планира да привремено обустави производњу најмање десет дана, стављањем друге високе пећи на „тихи ход“, јер је због невремена онемогућено снабдевање сировинама, изјавио је данас за Танјуг вршилац дужности генералног директора те команије Вукоица Шћекић.

Он, међутим, није прецизирао када ће производња челика у железари привремено стати, истакавши да треба обезбедити опрему од замрзавања и оштећења.

Шћекић је нагласио да ће запосленима бити на располагању плаћено одсуство уз накнаду зараде од 60 процената, што одређује менаџмент, или да користе годишњи одмор, док ће део радника остати у Фабрици да би радили на одржавању опреме.

„Сировине које смо наручили одмах по преузимају железаре од стране Владе Србије или су у лукама које су замрзнуте и не могу да се допреме или су у доњем току Дунава негде заробљење и у наредних неколико дана неће моћи да буду транспортоване у Смедерево“, додао је вршилац дужности генералног директора железаре.

Према речима Шћекића, тренутне залихе кокса и руде не дозвољавају несметан процес производње због чега је донета одлука о обустави.

„Ово невреме је дошло у невреме! У ситуацији кађе је, у транзиционом периоду, требало да почнемо да занављамо сировине невреме је затворило све дотоке сировина и нисмо имали избора осим да привремено зауставимо производњу“, рекао је он.

Стављање друге високе пећи на режим „тихог хода“ значи да ће бити напуњена коксом уз одржавање потребне температуре како би се, када се стекну услови, одмах покренула производња, објаснио је он.

Прва висока пећ Железаре Смедерево стављена је ван погона у пролеће прошле године.

Истакавши да себе не види трајно на позицији на којој се од скора ангажован, Шћекић је нагласио да је циљ да се омогући да компанија несметано ради док се не нађе решење како би била интересантна за потенцијалне инвеститоре.

„Tражење инвеститора је посао власника, а наше је да пробамо да очувамо производњу, имовину, квалитет, менталитет који је постао прилично препознатљив“, поручио је он.

Влада Србије је 31. јануара постала власник Железаре Смедерево када је за један долар откупљења од претходног власника, америчке компаније Ју-Ес стил, која је због лоших пословних резултата одлучила да се повуче из Србије.

Скупштина Друштва „Железара Смедерево д.о.о. Смедерево“ 3. Фебруара именовала је Шћекића за вршиоца дужности генералног директора.

Премијер Мирко Цветковић раније је рекао да влада нема намеру да буде власник и управљач Железаре Смедерево и да би било добро што пре пронаћи стратешког партнера јер ће се од марта суочити са покриванем губитака тог гиганта.

Цветковић је нагласио да је Влада имала контакте и даље разговара са потенцијалним стратешким партнерима за Железару и најавио да ће податке о тренутном стању у железари послати на педесетак адреса у свету потенцијалним купцима.

Према ранијим изјавама званичника Владе Србије, железара у Смедереву располаже обртним капиталом у вредности од 100 милиона долара, док је процењена вредност основних средстава, око 250 милиона долара.

Америчка компанија „Ју Ес стил“ купила је 2003. смедеревску железару Сартид у стечају за око 23 милиона долара.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.4 (9) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend