Белгијска компанија Зелена НВ наплатиће од Србије преко 100 милиона долара одштете!

0
(0)

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Србије на челу са неколико несмењивих „стручњака“, попут начелнице Емине Милакаре и начелника Ветеринарске инспекције Зорана Ивановића, довели су својим чињењем и нечињењем Републику Србију у понижавајућу ситуацију да по одлуци Арбитражног суда у Вашингтону, плати најмање 115 милиона долара (без камате), на име штете нанете белгијској компанији Зелена НВ, јавности у Србији познатој и као „Енерго зелена“. А, све је почело кад су менаџери „Енерго зелене“ упозориле Владу Србије и српску јавност, да се у Србији велики део од 180.000 тона животињског отпада поново враћа у ланац исхране. Тада је режим кренуо на њих, али је наишао на тврд орах. Цену ће платити грађани Србије.

Држава Србија изгубила је спор против белгијске компаније Зелена НВ! То је вест која би у свакој другој држави била на насловним странама дневних новина, уместо естрадно – еротских скандала и суровх убистава који су грађанима Србије наметнути као „културни модел“. Девизне резерве Србије, и непозната количина златних полуга са жигом државе Србије, које се налазе у некој швајцарској банци, гаранција су да ће Влада Србије са потписом премијерке Ане Брнабић уредно платити преко 200 милиона евра дугова и камате због овог и других изгубљених спорова пред међународном арбитражом.

Наиме, према ранијим проценама Магазина Таблоида, белгијској компанији Зелена НВ држава Србија је требало да плати 115 милиона евра, увећаних за камату и судске трошкове, уколико изгубимо спор пред арбитражним судом у Вашингтону. То се управо и догодило.

Штету неће платити Председник Владе, Ана Брнабић, нити ће њена плата бити умањена због тога. Штета ће белгијанцима и другим страним инвеститорима који су недавно добили спорове против Србије бити плаћена из буџета, односно, платиће је грађани Србије, тако што ће им одузети од плата и пензија и тако што ће им наметнути нове и више порезе…

Све ово говори да су главни кривци за изгубљен спор пред арбитражом у Вашингтону, управо државни службеници односно службеници Управе за ветерину. Поред главних носиоца кривице овде прстом треба показати и на политичаре, као што је бивши председник Борис Тадић и који је у име наше државе још 2007. године потписао међународне уговоре, који страним инвеститорима омогућавају да избегну поступак наших судова и отворио им законску могућност да нашу државу туже, у овом случају, директно пред арбитражом у Вашингтону.

Подсетимо, компанија Енергозелена је (била) постројење за нешкодљиву прераду опасног животињског отпада. У српским медијима се име ове компаније често појављивало. Пре неколико година, њени менаџери су медијима проследили податак да се у Србији велики део од 180.000 тона животињског отпада који није за јело, сваке године поново враћа у ланац исхране у нашој земљи. То је био „окидач“ за догађаје који су уследили…

Наиме, широј јавности Србије Енергозелена је дефинитивно постала позната када су у мају 2014. године, нашу земљу задесиле до тада невиђене поплаве. На отвореној седници Владе Србије, председник Владе, Александар Вучић наредио је да се лешеви свих угинулих животиња транспортују у ту фабрику, да би се на тај начин избегло ширење заразних болести. Након те изјаве сви су помислили Вучић је сигурно близак са овим момцима.

Ипак из разговора са Томом Хансоном директором компаније „Greenworks Holding“ која је акционар компаније „Енерго Зелена“сазнали смо да је сарадња са нашим властима била све само не добра. Хансон је ту „сарадњу“ писао овако:

„…Службеници Ваше државе, нису спроводили Закон о ветеринарству, односно Правилник о преради споредних производа животињског порекла, којим је прописано како се у Вашој држави треба прерађивати опасан животињски отпад. Годинама су у питању били системски пропусти. Ветеринарска инспекција није радила у складу са Законом. Инспектори ветерине имали су обавезу да контролишу и надгледају рад свих учесника на тржишту животињског отпада, али то нису радили. Ми смо од државних органа тражили да се ветеринарска инспекција натера да ради свој посао. Супротно нашем захтеву толерисан је противзаконит рад ветеринарске инспекције! Осим тога у вашој држави постоје и прописи по којима се мора обезбедити једнак третман свима који се баве прерадом животињског отпада. Ни тај принцип није поштован, Енергозелена је дискриминисана и континуирано је излагана дискриминацији и нелојалној конкуренцији. Неспровођењам Закона ваше државе, није само нанета штета Енергозеленој, већ је у Србији угрожена и животна средина и јавно здравље свих грађана ваше земље. С обзиром да рад оних који производе животињски отпад није контролисан, отпад прве категорије је бацан у природу и она је на тај начин загађивана. Појединци у вашој земљи користе нерад ветеринарске инспекције и мешају опасан и безопасан животињски отпад са циљем да смање трошак сакупљања и прераде отпада. Знате цена сакупљања и прераде опасног животињског отпада неколико је пута већа од цене за безопасан животињски отпад, рекао је Хансон нашем новинару.

На питање да ли је раније покушао да разговара о том проблему са људима из владе Србије, рекао нам је, да јесте разговарао са скорос свима који су надлежни за ту област, између осталог и са Сањом Челебићанин која је у то време била начелник ветеринарске инспекције за Републику Србију, али и са бившим секретаром министарства Данилом Голубовићем. Сви су нам рекли исто. Знамо за ваш проблем. Радимо на томе. Проблем ће бити решен. Сви су обећавали да ће решити, али нису…“

Овако прича Хансон, који је прво разговарао и преговарао, а кад је изгубио сваку наду у добре намере Вучићеве владе, тужио је и на суду добио државу Србију. „Енерго Зеленој“ ће бити плаћено, а ми, испоставило се и даље једемо месо угинулих животиња испоставило се.

У међувремену, јавност се узбуркала новим вестима о хладњачи пуној поквареног меса које је из Латинске Америке, преко Kосова стигло испред приватне кланице „Павловић“. Сва писања Магазина Таблоида о томе да једемо месо мртвих животиња које се уз бели лук меша заједно са свежим месом су потврђене. Потврђено је и да се преко Kосова све и свашта шверцује у Србију од генетски модификованих организама, неисправног бразилског, аргентинског и меса до дубоко замрзнутог меса пре 30 година из НАТО резерви.

Власницима кланице који су иначе велики извозници меса, је како медији пишу неко покушао да подвали покварено месо у хладњачи. Испоставило се да месо заиста није ушло у обраду и да је хладњача била паркирана испред кланице, када су је инспектори открили. Према информацијама са којима Таблоид располаже, случај арбитраже који смо изгубили у Вашингтону, и хладњаче са поквареним месом су повезани, јер се у обадве приче појављују истина имена службеника Управе за ветерину.

Случај „Павловић“ је „аутогол“ Управе за ветерину Министарства пољопривреде, која је требала стално да контролише кланицу, а не да затекне огромне количине меса без порекла на паркингу. Тако је јавност дознала да они у објекте не улазе и испада да су произвођачи сами себи су написали пријаву!? Гледајући чисто по „командној одговорности“ за све је одговоран начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановића, заједно са шефом Биљаном Живковић. Поменута Биљана Живковић је кума В.Д. директорка Управе за ветерину Емине Милакаре. Пошто је она Еминина кума значи заштићена је! То опет није ништа чудно јер њена кума Емина увела праксу да не контролише објекте за које је надлежна. Само што се код куме Емине нашла много већа количина меса са истеклим роком, у питању је било више стотина тона. То је било оно месо на које је директор Енергозелена упозорио да завршава у ланцу исхране становника у Србији. Наш саговорник даље у шали каже да је сада на помолу други круг зараде за Сању Челебићанин и Емину Милакару и Зорана Мићовића: „…Они ће овај пут новац добити из адвокатске канцеларије која је заступала Енергозелну, пошто су то људи који су допринели да тужба Енергозелене има основа. Они су директно одговорни, па би било логично да им адвокатска канцеларија која је заступала Зелену сада да и проценат!“

У наставку изјаве, наш саговорник прича да је сумњиво и то што је актуелни министар пољопривреде Бранислав Недимовић сада израдио план затварања кафилерија па је нагласио: „…Уколико се кафилерије позатварају по том плану то значи и да ће врло вероватно и Енергозелена поново прорадити, а онда се може поновити исти сценарио. Наша држава им не обезбеди довољно лешева животиња за прераду, они опет туже Србију. У том случају битно је да имају добре адвокате, постројење и не мора да буде модерно…“

Арпад Нађ, Tabloid

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли је Торлакова вакцина заиста Торлакова? (видео)

5 (2) Kакво лудило, па Торлак и није правио вакцине, ко зна одакле су стигле …

Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

5 (3) Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица …

5 Коментара

  1. OPET SPONTANO OKUPLJANJE…K’O ABORTUS….

  2. to sto nije moguce resiti recima moze kalasnjikov, ni mucke sa davinicem nisu ni malo jasne, vec precutane a krivci ne postoje. — a dokad vise da cutimo i trpimo, mamicu li vam jebem

  3. NEVIDJENA PLJACKA, UNISTAVANJE I PRODAJA PRIRODNIH RESURSA, OBMANJIVANJE I LAGANJE CIM ZINU MANIJACI, PRONEVERE, TROVANJE TRULIM MESOM, IMA LI KRAJA MAHNITOSTI I BAHATOSTI OVIH LUDAKA!?

  4. OVO NA FOTOGRAFIJI JE BUDUCNOST SRBIJE!

    PEDERI I LEZBEJKE!

    BLAGO TEBI, SRBIJO …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend