fbpx

Београд данас међу најзагађенијим престоницама света, аларманто у још шест градова

0
(0)

Немојте излазити из куће – на ово се своди савет на сајтовима надлежних институција, који тумаче данашње податке о загађењу ваздуха. Ваздух је у данас у Србији на највишем степену загађења у Београду, Беочину, Панчеву, Смедереву, Ваљеву, Косјерићу и Нишу, а ситуација је алармантна и у региону.

Наиме, Србија, Босна и север Северне Македоније данас су погођени јаким аерозагађењем, показују подаци на сајтовима, који прате степен загађења ваздуха.

Узрок, као и обично, ПМ 10 честице, које су данас „заслужне“ за то што становнци Београда, Смедерева, Панчева, Беочина, Ниша, Ваљева и Косјерића удишу ваздух најгорег квалитета, петог нивоа. На то указују подаци Агенције за заштиту животне средине (СЕПА), а на истој мапи може се видети и да нешто чистији ваздух, четвртог квалитета, житељи Суботице, Бора, Новог Сада и дела Панчева.

Сајт Аирвисуал има ранг листу градова у којима је вазих најзагађенији: по њој, Сарајево је на трећем, Скопље на шестом и Београд на седмом месту. Градови Индије, Кине, Бангладеша и Пакистана, остали су иза нас.

Сајт WАQИ (Wорлд Аир Qуалитy Индеx) ваздух у појединим српским градовима описује као нездрав и веома нездрав. Поредећи бројке истакнуте на овом порталу, убедљиви рекордер данас је Ваљево, са индексом загађења 263.

Утицај на здравље становништва

Здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група (стари, деца, особе са обољењима срца и плућа) могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа, наводи се на сајту Беоеко.

– Препорука за осетљиве групе: избегавати напорне активности у спољашњој средини. Преусмерити обављање активности у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

– Препорука за остале у популацији: скратити дужину и смањити интензитет напорних активности. Правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Напорним активностима сматрају се оне које су праћене убрзаним и дубоким дисањем, а изводе се у спољашњој средини.

У Босни још горе

Стање у комшилуку још горе, јер је овај индекс у околини Сарајева био већи од 300.

Конкретно, у Сарајеву и Високом ваздух је јутрос окарактерисан као опасан, подаци су странице „Зрак.екоакција“.

Индекс квалитета ваздуха у Високом износио је 314, а Сарајеву 309, а због опасног ваздуха могуће су озбиљне последице за целокупно становништво, па је грађанима препоручено да избегавају било какве напоре током боравка напољу.

Ваздух измерен у 9.00 часова у Лукавцу је нездрав и његов индекс квалитета је 194, у Тузли је индекс 183, а Јајцу 169, тако да би срчани болесници и оболели од болести органа за дисање, стари, труднице и деца требало да смање продужена или већа напрезања током боравка напољу.

Индекс квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 опасан по здравље, наводи се на страници „Зрак.екоакција“.

Срна, блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ: Вакцинисаћемо народ крајем децембра!

2 (4) СНС изнео план за масовну вакцинацију Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је …

Економиста Радовић открио како режим новац од трговине дрогом гура у БДП (видео)

3.8 (4) Задуженост Србије је 2012. године била 15, а крајем ове године ће вероватно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *