fbpx

Београд: Милиони за светлеће слонове

0
(0)

Портал Пиштаљка сумња да је тендер за декоративно осветљење, вредан чак два и по милиона евра, намештен за исту фирму као и претходних година.

Нови градоначелник Београда, нова новогодишња расвета, а по свему судећи, стари систем куповине, јер како упозорава антикоруптивни сајт Пиштаљка, има могућности да тендер за набавку украса буде намештен. Београд је 30. јула расписао конкурс за 75 различитих облика декоративног осветљења у износу од чак 300 милиона динара или 2,5 милиона евра.

Доктор воли украсе

– Слажем се са вама да човек треба да буде што рационалнији, да иде са најбољом могућом ценом и верујем да ћемо то и успети да урадимо. Мени је расвета значајна и мислим да улепшава град – рекао је новинарима градоначелник Зоран Радојичић.

Најављено је да ће расвета први пут красити још 20 нових локација и центре седам приградских општина.

Прошле године је такође 30 локација више заблештало у односу на 2016, а делфини, слончићи, звона и пахуље који су монтирани још у септембру, а укључени већ почетком новембра, дали су граду новогодишње рухо све до Дана жена, 8 марта.

Посао је претходних година повераван искључиво грчкој фирми Кип лајт, а Пиштаљка је указивала да је конкурс расписиван тако да ниједна друга фирма није имала шансе да добије посао.

Овог пута нису предочене фотографије расвете на конкурсу већ, према речима уредника портала Пиштаљка Владимира Радомировића, нацрти расвете, али веома слични каталогу те фирме. Зато му делује да би заступник те фирме у Србији поново могао да буде победник тендера.

– Они су већ десет година овде, а последњих година се сума за набавку увећала, да би ове године била највећа. Повећање расвете и суме издвојене за њу доноси и пораст трошкова одржавања, а иста фирма ради и тај посао – указао је Радомировић зашто изгледа као да се посао намешта.

Улог ће се вратити кроз туризам, тврди градоначелник Зоран Радојичић исто што и његов претходник Синиша Мали, иако не зна податке о броју новогодишњих гостију српске престонице.

– Знате шта, ја сад не знам који су то критеријуми, који би то прецизно могли… Могли би можда, ето није лоша идеја, да следећи пут у следећој години направимо малу анализу, дајемо упитнике туристима, па да кажу колико им се свиђа и колико расвета утиче на њих да повољно гледају и да другим очима гледају Београд – рекао је Радојичић.

Са тог фона не одступа ни његов заменик Горан Весић, уз образложење да је реч о обнови постојећег и набавци новог свечаног осветљења попут Москве, Стокхолма, Будимпеште… Објаснио да ће уз 54 споменика културе, ове године бити осветљено још 20 у центру града и први пут ће декоративна расвета у центру седам приградских општина.

Надлежни аминују
– Пиштаљка је пре годину и по дана тражила од Управе за јавне набавке да реагује, али су они то одбили. Питамо шта тужилаштво ради у свему томе. Да су се они заинтересовали за случај расвете, ова би пракса престала, а одговорни би били кажњени – оценио је Владимир Радомировић.

Упркос томе, владина Управа за јавне набавке не реагује. Ако тако остане и ове године, већ је на плус 30 готово извесно да ће кад захладни бузуки, харфа и саксофон са скица на улице престонице из грчке радионице коју у Србији заступа Кип лајт.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одабраним београдским кафићима милиони из буџета

5 (3) Држава је у последњих месец дана преко Фонда за развој одобрила преко 50 …

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    За Трг Николе Пашића предлажем џиновског светлећег магарца. Кад већ стоји споменик издајнику да имамо и симбол народа који све то дозвољава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *