fbpx
Насловна / Србија / Београд: Надзорне камере нису ни полицијске ни градске – сви се праве луди
Београд: Надзорне камере нису ни полицијске ни градске - сви се праве луди 1

Београд: Надзорне камере нису ни полицијске ни градске – сви се праве луди

Ни почетак нове године није донео одговор на питање ко је поставио и у коју сврху надзорне камере на бројним локацијама у Београду.

Грађани, а затим и медији су средином децембра указали на то да су се на бројним саобраћајницама у Београду, негде на раније предвиђеним местима на семафорима и бандерама, а негде и на новим “кукама“ појавиле нове надзорне камере.

Прва теорија је била да су у питању нове камере за снимање саобраћајних прекршаја, али након низа изјава и “објашњења“ надлежних, јавност и даље није добила одговор на то чије су то у ствари камере и чему служе.

Судећи по добијеним одговорима, камере нису ни полицијске ни градске.

Последњу информацију објавио је повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је на Твитеру објавио одговор из Градске управе града Београда, у ком се наводи да то тело није поставило камере путем којих се врши нека врста видео надзора на територији српске престонице.

Сигнал да би камере могле бити градске дао је раније градски менаџер Горан Весић, када је изјаво да нова Стратегија за безбедност саобраћаја за Београд од 2017. до 2020. обухвата и постављање нових 60 камера на градским улицама.

Поводом његове изјаве, али и спекулација медија, у МУП-у је објашњено за Б92 да то нису камере „за снимање прекршаја“, већ вероватно за надзор саобраћаја. Забуну је подгрејало и то што, Весић није прецизирао да је постављање камера планирано или је већ у току.

На крају се огласио и министар полиције Небојша Стефановић на седници скупштинског Одбора одбрану и унутрашње послове, где је потврдио да бар неке камере ипак јесу МУП-ове, али је био врло прецизан када је говорио о замени, а не о постављању нових камера.

Иако су медији протумачили његову изјаву као “решење мистерије“, Стефановић је у ствари рекао да МУП мења већ постојеће камере новим моделима, али је прецизирао да се у овој фази пројекта “Безбедан град“ не постављају нове камере.

На друштвеним мрежама су се појавила и тумачења да су их поставили Секретаријат за инвестиције или Секретаријат за саобраћај, али је Шабић одговорио да су и та два тела део градске управе, која је дописом Поверенику “одбацила одговорност“ за камере.

Оно што је чињеница јесте да камере постоје, као и да су вероватно прикључене на већ изведену мрежу.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Станари плаћају 25 пута веће рачуне за воду, јер је квар „иза водомера“ 11

Станари плаћају 25 пута веће рачуне за воду, јер је квар „иза водомера“

Због пуцања старих водоводних цеви, станари у три улаза у Улици Ђорђа Радојловића на Дедињу …

Београд: Општи колапс у центру града због протеста таксиста 12

Београд: Општи колапс у центру града због протеста таксиста

Београдски таксисти почели су данас 11. блокаду града, у знак протеста због пословања компаније ЦарГо, …

Један коментар

  1. Ako nisu pandurske ni od ovih KRIMO USTAŠKIH upravitelja, onda su u obavehi da ih skinu. Za postavljanje kamera potrebna je dozvola u formi rešenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *