Београд покривен прислушним уређајима: Стране службе у акцији?

0
(0)

Центар Београда, као и најфреквентнија места у граду, међу којима су и популарни тржни центри, прекривена су лажним базним станицама, уређајима помоћу којих се пресрећу разговори, СМС-ови и убацују шпијунски софтвери у телефон. Тwеет

Шпијуни су међу нама

Онај ко управља тим уређајима може да прати и кретање особа које су у њиховом домету, комуникацију СМС-овима и да мења садржај порука.

У постојање сумњивих сигнала који указују на присуство лажних базних станица уверио се репортер „Њузвика“ Ратко Фемић, који их је открио помоћу „криптофона“ (телефона са специјалном заштитом који изгледа као обичан апарат, али кориснику шаље упозорење када је комуникација несигурна). „Криптофон“ је набавио од произвођача у Немачкој јер га је немогуће купити у Србији. На сумњиве сигнале налетео је у близини најважније државне инситуције – зграде Председништва, Владе, Скупштине, неколико министарстава, поред касарне Гардијске бригаде, Амбасаде САД, резиденција међу којима су резиденције амбасадора САД и председника Србије…

– Истраживање смо радили неколико недеља и открили гомилу сумњивих сигнала који указују на постојање уређаја за пресретање разговора. Осим у близини најважнијих институција у центру града, „криптофон“ је доста црвених линија, односно сумњивих сигнала, показивао на Топчидеру и Дедињу – наводи за „Ало!“ Фемић. Он додаје да онај ко управља тим уређајима може да прати кретање особа које су у њиховом домету, које улазе и излазе из зграда државних инситуција, да прати њихову комуникацију СМС-овима, слуша разговоре, па чак и мења садржај порука или их задржава.

Прислушкују све редом
– Те лажне базне станице у близини државних и војних институција могили су да поставе странци, одређени тајкунски кругови, конкурентске фирме које би да добију уносне послове. Није искључено ни да су поједини уређаји постављени и у сврхе контраобавештајне заштите како би се знало, рецимо, ко улази и излази из институција – каже Фемић.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже за “Ало!” да пресретање телефонских разговора, порука и имејлова није једноставно и да то могу радити само стручњаци.

-Не изненађује ме покушај обавештајног продора интересних група или неких страних служби према нашој влади и премијеру. Осим што поједине интересне групе или стране службе имају могућност да то раде, оне имају и разлоге да унапред знају шта наша влада, односно премијер, мисли и хоће да уради. Посебно јер је премијер ушао у озбиљан и широк рат против организованог криминала, спроводи снажне реформе које многим тајкунима нису по вољи. А што се евентуално интереса страних служби тиче, он је јасан. Вучић доноси велике и јасне одлуке – наводи Драгаш.

Он наглашава да је посао наших безбедносних служби, а посебно њиховог контраобавештајног дела, управо откривање, спречавање таквих нелегалних поступака, као и заштита носилаца власти.

– Што се тиче постављања система који симулирају базну станицу, та технологија је већ застарела јер то представља активан облик пресретања и прислушкивања, које наше службе лако могу да открију. Све се више користи пасивни систем за прислушкивање који не емитује никакве сигнале који би могли бити откривени скенирањем или другом спектар анализом. Питање ко то може да има је питање за службе безбедности Србије – наглашава Орхан Драгаш.

Ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши полицајац ухапшен због шверца кокаина осумњичен и за шпијунажу

5 (1) Бивши полицајац Дражен Летић, који је летос ухапшен због сумње да је у …

Понош: Руског потпуковника снимиле српске службе, Вучић обрукао БИА и све забрљао

4.6 (39) Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да постоји много доказа који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend