fbpx

Беспоштедни „БОРЦИ“ против криминала и корупција: Има ли разлике између политичке странке и организованог криминала?

0
(0)

Гле случајности, на светски Дан борбе против сиромаштва, видели смо како тај дан богато обележава Српска напредна странка, која је пре седам година на тај дан и основана. Према Библији, било је најпре седам родних година а након њих седам гладних година. Од како Вучић влада, народ се и на глад навикао, али не и на неправду, насиље, издају, рушење државе и њених институција.

Последњи избори су показали да и ова власт није променила начин понашања, односно није кренула у промену система. Каква је онда разлика између организованих криминалних група и политичких странака које су владале, или владају?

Према дефиницији организованог криминала, да би се радило о организованом криминалу потребно је да се ради о групи од три или више лица, да делују у дужем временском периоду, да су се удружили ради стицања финансијске, политичке или друге моћи или утицаја, те да су се удружили ради вршења тешких кривичних дела.

Оно што разликује политичке странке на власти и криминалне групе је то што политичке странке не крше закон пошто су освојиле законодавну власт и кроје такве законе на основу којих „законским путем“ долазе до огромног богатства. И све раде по закону тако да репресивни органи немају могућности да их процесуирају.

Чули смо од премијера да Србијом више не управљају тајкуни, захваљујући политици и реформама које подразумевају беспоштедну борбу против корупције и криминала, а које је предузела Влада чију окосницу чини СНС. Оно што је горе од владавине тајкуна јесте управо садашња ситуација, а то је владавина једног човека. Да ли је то демократија?

Да, тајкуни су у минусу, само што Србија није у плусу. У плусу је СНС и групација странака око њега. Многима је од њих који су инсталирани по управним одборима јавних предузећа, државна апанажа милија и од саме државе!

Србија је и даље у великом минусу. Када је у питању борба против криминала и корупције истина је сасвим другачија. Осим хапшења Мишковића који није био баш много кооперативан, а поступак који се против њега води је на климавим ногама, никаква друга епохална хапшења нису довела до окончања кривичних поступака.

Оно што забрињава је чињеница да није посао премијера и политичара да они воде кривичне поступке и најављују хапшења већ да омогуће надлежним органима да без притисака воде поступке. То је политичка воља.

Какве су то реформе где премијер води акције? Ваљда је права борба против корупције, уствари борба против озакоњених привилегија, где су појединци за лојалност странци награђени радним местима, функцијама и привилегијама, где се из буџета издвајају огромна финансијска средства. На том пољу ништа није урађено.

СНС је данас најпрофитабилније предузеће за запошљавање незапослених, али својих кадрова.

Да је то тако, видели смо на примеру постављања државног секретара у МУП-у, Јане Љубичић жене која је била генерални секретар Скупштине Србије, а пре тога први сарадник у странци Небојше Стефановића.

Остале стручне квалификације са 28 година живота, нисмо сазнали. Изгледа да се министар руководио паролом да треба што више младих да укључи у државне институције, а нарочито да се поштује заступљеност жена!

Истовремено се поменути министар залаже да на чело УКП-а дође професионалац. Као да у последњих 15 година у полицији није постојало каријерно напредовање те сада није лако пронаћи особу за ту функцију која се својим знањем и професионалношћу „пробила у служби“.

За све то време, у коме су се на кључна мета „пробијали“ разни некомпетентни партијски ликови уз помоћ вазелина, директор је био исти човек. Човек који је све време дозвољавао да се такви ликови „пробијају“ и уништавају струку, човек који је све стручне кадрове „најурио“, чак и оне које је сам довео, сада добија мандат да одређује шта је то професионалност, високи критеријуми и знање! Каква иронија!

Човек који је упропастио полицију добија мандат да је реформише! Осим тога, исти тај министар износи у јавност да је полиција у периоду од 2008. до 2012. године прислушкивала садашњег премијера Вучића, а гле чуда баш у том периоду директор полиције је био исти човек који руководи и сада полицијом у другом мандату. Зашто га не ухапсе ако тврде да је Вучић незаконито прислушкиван? Директор полиције је за то знао. Ко их у томе спречава?

Исти тај директор полиције је много пута понављао да је у питању беспоштедна борба против организованог криминала и корупције, да нико није заштићен, да је полиција професионална итд. итд. Како то да садашњи министар тврди да нема стручних кадрова и да нема каријерног напредовања, а десна рука му је Елиот НОС који је тврдио да је задавао смртне ударце разним мафијама и организованом криминалу.

Међутим, после његових акција криминалци су били још јачи и даље слободно шетају улицама. Господине министре, боље би било да сте одсекли ту сигурну руку! У старој Грчкој су владари имали веће стараца а не тинејџера, који су саветовали суверена како и шта треба да ради.

Изгледа да се у Србији успоставља нови систем постављања приправника на кључна места, којима је прво и једино занимање чланска карта и припадност странци. Шта ће они и кога да саветују када ни себи не могу да помогну?!

Осврћући се на то да је утицај тајкуна веома мали када су медијски наступи у питању, осим неког нарученог текста у неком медију и да њихов утицај на том пољу не постоји. Али је зато медијски мрак када су у питању критике Влади и самом премијеру.

Када би тај исти премијер дозволио слободу говора, не етикетирајући преко својих ботова неистомишљенике, државним непријатељима, тада не би било потребе за тим „нарученим текстовима“.

Као Алиса у земљи чуда, када је премијер и председник СНС-а изјавио је да Србијом неће владати понављачи и да ће од Србије нешто направити! Србијом и не треба да владају понављачи. Али, ко је те понављаче поставио на кључна места? Ко ће да поверује да су сви ти „понављачи“ које премијер помиње и које планира да склони са важних функција, дошли на та места а да он лично није „аминовао“ њихово постављење?

Сада се посипа пепелом као да су му његови сарадници радили иза леђа и да он није знао. Можда има таквих који се и позивају на премијера али су они на нижим функцијама и далеко од врха власти. Међутим, све кључне одлуке је доносио ОН. Сада када је увидео да је погрешио покушава да кривицу свали на „понављаче“.

А тек обећања да ће бити повећања плата и пензија! Молим премијера да ми не повећава пензију већ само да врати на онај ниво пре доношења закона па нек тада повећава колико хоће и коме хоће. Овако умањи пензију за 22%, а онда повећа за 2%!? То се зове хајдучија.

Раније је изјављивао да су пензије повећаване без реалног основа. Да, али су свима повећаване. Сада када се оне умањују, умањују се само одређеној категорији пензионера који се при томе стављају у неравноправан положај. А што се тиче рада, рада и само рада имам само једну малу примедбу. Несрећни Сизиф се „убио“ радећи, радио је много, први долазио на посао а задњи одлазио, али џаба!.

Са каквим неискреним и некомпетентним људима је окружен премијер који му причају бајке уместо истине, а сам их је бирао, просто не могу да будем оптимиста. Некада давно док су краљевине биле преовлађујући систем владања, краљеви су измислили „краљевску луду“. Знао је краљ да га његови најближи сарадници лажу, али је ту била „луда“ која је снимала све што сарадници раде и на шаљив начин краљу саопштавала истину. Данас премијер нема луде, он има будале које му причају бајке у које и он сам верује.

Сваки нормалан владар се радује опозицији која га критикује за оно што не ради добро, а не да исту уништава. Наш премијер се љути када га опозиција критикује, називајући критике безочним лажима.

Да је један човек господар Србије и да одлучује о свему видели смо кроз говор упућен председнику Републике, за кога је рекао да он и СНС сматрају да он добро ради свој посао. Рад председника Републике оцењује народ а не премијер! Народ га је непосредно бирао а не премијер.

И на крају, по ко зна који пут, премијер се окомио на бивши режим тврдећи да је земљу затекао у хаосу, да су финансије биле у минусу, а све приватизације које су обављене да су биле криминалне. Ако је то тачно зашто сва та банда није похапшена.

Ево, протекло је већ скоро четири године, а не видесмо никога да је ухапшен и одведен да робија за недела за која премијер има непобитне доказе. Насупрот томе, многи од таквих су награђени високим државним функцијама!

Јосип Богић

©Гето Србија

материјал: Лист против мафије

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *