Безбедност

Безбедност, доушништво и Интернет

  • Требало је најпре наћи поуздане доушнике; дати им потребне инструкције и кодно име; држати их на вези што је изискивало додатне напоре: најмање још један оперативац на десет доушника; па онда читање свих тих дојава, њихова обрада и анализа и коначно уништавање свега сувишног и непотребног. Било је то, да тако кажемо, камено доба контроле становништва
  • Са напретком технологије доушништво се усавршавало али је суштина праћења остала иста: сазнати све о свакоме; контролисати свакога свуда, на сваком месту и у свако време. Овај недосањани сан Феликса Ђержинског данас је постао сасвим могућа реалност. Појава интернета заиста је револуционисала праксу доушништва. Опуштено, без гужве и напетости, без икаквог физичког напора, уз кафицу и цигарету, сада је могуће да дежурни оперативац у неком центру безбедности уђе у наш начин мишљења и сачини наш детаљни психолошки профил

Безбедност, доушништво и ИнтернетПИШЕ: Раде Јанковић

Умрли су чекисти али није ЧЕКА: Модел који су својевремено усавршили ЧЕКА и НКВД, а потом прихватиле све тајне службе безбедности у комунистичким земаљама, заснивао се на сасвим једноставним принципима: на десет становника по један доушник; у свакој стамбеној згради још по један. Иако једноставан овај модел је изискивао мукотрпан и сложен рад. Требало је најпре наћи поуздане доушнике; дати им потребне инструкције и кодно име; држати их на вези што је изискивало додатне напоре: најмање још један оперативац на десет доушника; па онда читање свих тих дојава, њихова обрада и анализа и коначно уништавање свега сувишног и непотребног. Било је то, да тако кажемо, камено доба контроле становништва.

Безбедност, доушништво и Интернет

Са напретком технологије доушништво се усавршавало али је суштина праћења остала иста: сазнати све о свакоме; контролисати свакога свуда, на сваком месту и у свако време. Овај недосањани сан Феликса Ђержинског данас је постао сасвим могућа реалност. Појава интернета заиста је револуционисала праксу доушништва. Опуштено, без гужве и напетости, без икаквог физичког напора, уз кафицу и цигарету, сада је могуће да дежурни оперативац у неком центру безбедности уђе у наш начин мишљења и сачини наш детаљни психолошки профил, укрштајући садржаје сајтова које пратимо на интернету са сајтовима које редовно прескачемо. Удружен са видео-камером интернет постаје стварни господар „Глобалног села“ које се све више претвара у весели ГУЛАГ насмејаног лица.

ВИДЕО-КАМЕРЕ: За сада најбољи доушници!

У омањем кинеском граду Чунгћинг, на пример, градске власти су поставиле 500.000 видео-камера да би се, како је званично објашњено, обрачунали са верским и политичким немирима. То ипак није ништа у поређењу са Великом Британијом. По званичним подацима Британија има око 62.000.000 становника и преко 65.000.000 видео-камера за надгледање и праћење. То је више од једне камере „по глави становника“. (www.zastita.info.hr) Туристи који одлуче да посете Уједнињено Краљевство морали би да знају да ће их видео-камере за сво то време снимити најмање 300 пута. (Па онда покушај да отрујеш Скрипља и да остенеш непримећен!) Али ни то није ништа према будућности која је већ почела. Извесни Кевин Ештон, истраживач на MIT-у (Massachusetts Institute of Technology), Масчусетски технолошки институт, дошао је 1999. год. на идеју: „Кад бисмо имали компјутере који знају све што може да се зна о стварима – користећи податке прикупљене без имало наше помоћи – били бисмо у стању да све пратимо и пребројавамо…“ (Марк Гудмен: Злочини будућности) Тако је настао Internet of Things (Интернет ствари), скраћено IoТ – рачунарски програм који ће све ствари повезати у једну јединствену глобалну мрежу. „То значи да ће у наступајућим годинама не само сваки компјутер, телефон и таблет бити на интернету већ ће исто важити за свака кола, кућу, пса, мост, тунел, шољу, зидни сат, ручни сат, пејсмејкер, краву, уличну лампу, цевовод, играчку и конзерву газираног пића“ (Злочини будућности).

Image result for видео-камере на путу

Све ствари добиће микрочипове и сензоре помоћу којих ће моћи да комуницирају са нама. „Фрижидер ће тачно знати када је произведен, имена људи који су га направили, из које је фабрике дошао, и којег је дана сишао са монтажне траке, стигао у продавницу и придружио се вашој кућној мрежи. /…/ Зграде ће познавати свакога ко је икада тамо радио, домови свакога ко је у њима икада живео, а уличне лампе свака кола која су икада прошла крај њих.“ (Злочини будућности) Али то је само једна страна медаље која има и своју другу, мрачну страну: ствари ће прикупљати гомиле података о нама и моћи ће да нас цинкаре!

Фрижидер ће вас пријавити Центру за социјални рад и старање о малолетницим увек кад у њему нема дечије хране, а уместо млека само флаше пива. На основу ове пријаве Центар ће закључити да занемарујете малолетно дете и моћи ће да вас лиши родитељског права. Паметни струјомери откриће полицији које телевизијске програме гледате и у које време. Пошто је уочено да поједине сцене захтевају већи утрошак електрицитета, полиција ће моћи даљински, без изласка на лице места, да „саслуша ваш струјомер“ – и да дође до ко зна каквих закључака, упоређујући ваш утрошак струје са утрошком ваших комшија. „Ваш паметни сат ће открити вашој осигуравајућој компанији да се не бавите довољно физичким активностима, ваша кола ће јавити осигуравачу возила да често возите пребрзо, а ваша канта за отпатке саопштиће локалним властима да не поштујете прописе о рециклажи.“ (Злочини будућности) Крипто-комунистички програм праћења и надгледања човечанства биће моћнији, ефикаснији и делотворнији од својег претходника – комунистичке тајне полиције. Штазијевих 5.000.000 досијеа биће ситница према количини података које ће прикупљати IoT.

ЗЛОСРЕЋНИ ЂЕРЖИНСКИ

Image result for Феликс Едмундович Ђержински

О злосрећни Феликсе Едмундовичу Ђержински! Каква штета што си тако рано напустио овај свет! Заиста се судбина горко поиграла са тобом: ускратила ти да видиш своје Велико дело. Али ти ниси умро. Ти проживљаваш своје најславније дане у овој посткомунистичкој ери. И можеш да будеш поносан на своје дело: семе које си посејао већ рађа издашне и обилне плодове. Наша будућност је у твојим рукама. „IoT и његове милијарде сензора створиће амбијенталну обавештајну мрежу која мисли, слути, осећа… снимаће се чак и број речи откуцаних у минуту, покрети ока, укупан број обављених позива, дисање, време проведено даље од стола и поклањање пажње појединостима.“ (Злочини будућности) Бићемо праћени и кад спавамо, о томе ће се старати наша стона лампа.

И сав тај „обавештајни рад“ биће пропраћен сликом на екрану у 3D резолуцији: згодне девојке и лепи младићи, фотошоповани, раздрагани и насмејани, на звучној подлози неког веселог џингла, шаљу поруку: „Твитујте! Шаљите лајкове!

Интернет није зло!“       

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи        

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!