Друштво

Бирократија и даље троши милијарде

УПРКОС најавама о смањењу бирократског апарата, из републичког буџета и даље се финансира рад 12 разних државних канцеларија. Оне запошљавају око 200 људи и годишње из државне касе ”једу” више од 70 милиона евра (седам милијарди динара), а с радом многих од њих јавност је мало упозната. Међу ”најскупљима” су Канцеларија за КиМ, коју води Александар Вулин, и Канцеларија за сарадњу са црквама и верским заједницама, на чијем челу је Милета Радојевић.

Буџет прве је 4,6 милијарди динара, али с обзиром на то да је ова институција преузела послове некадашњег Министарства за КиМ, скоро 90 одсто тог новца – 4 милијарде – одлази на финансирање локалних самоуправа у Покрајини.

Канцеларији за вере дато је 790 милиона динара, од чега се помажу верске и друге заједнице, финансира верско образовање, заштита верског и културног идентитета…

Међу ”скупљима” је и Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја, са 16 запослених, коју води министар без портфеља Сулејман Угљанин, а на коју ће током 2013. да се потроши 541 милион динара, скоро 200 милиона више него лане.

ДУПЛА КАСА ЗА ЕВРОПСКЕ ПОСЛОВЕ Канцеларија за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и Приштине, располаже са 97 милиона динара. Иако највећи део посла око ЕУ интеграција обавља истоимена канцеларија (буџет око 226,5 милиона за око 70 запослених), држава са 40 милиона финансира и Канцеларију за ревизију система управљања средствима ЕУ.
Канцеларија за људска и мањинска права, на чије чело је недавно именована Сузана Пауновић, добила је 378,5 милиона динара, док је буџет Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону 334,4 милиона.

– Највећи део буџета Канцеларије за људска и мањинска права, 240 милиона, иде директно националним саветима мањина у Србији – каже Пауновићева.

Најскромније Владине канцеларије су она за сарадњу са цивилним друштвом, која је добила 28 милиона, и Канцеларија за регулаторну реформу са 25,8 милиона.

– Имамо само 15 запослених. Редовно дајемо мишљења на све нове законе, а досад смо препоручили да се укину 304 прописа и такси, од чега министарства још нису спровела 65. А на њима бисмо годишње уштедели 36 милиона евра – каже директорка Мира Прокопијевић.

Канцеларија Националног савета за сарадњу са Трибуналом добија 45 милиона динара, а 10 милиона више – 54 – одваја се за Канцеларију за сарадњу с медијима.

– То је заиста минимум за око 20 запослених. Тачно је да је било доста приче о рационализацији државних тела, али та тема још није дошла на дневни ред – каже Миливоје Михајловић, директор ове Канцеларије.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!