Бивши студент проректор: Нуђен ми је новац да гласам да докторат Малог није плагијат

4
(7)

Дојучерашњи студент проректор Београдског универзитета Данило Потпарић, који је истовремено и члан Одбора за професионалну етику, рекао је да му је један делегат Студентског парламента нудио новац у замену да гласа да докторат министра финансија Синише Малог није плагијат. Потпарић је навео да је тај делегат касније рекао да је у питању шала и додаје да за сада не жели да открива ко је то био.

„Пре неколико месеци нудили су могућност финансијског бенефита за мене ако бих подржао неку опцију, која је у свим академским начелима просто немогућа. Ја ћу у том случају поступати у складу са кодексом професионалне етике Универзитета и моралним начелима. Свака трговина не долази у обзир”, навео је Потпарић за Н1.

Упитан да ли то значи да му је нуђен новац како би гласао за то да спорни докторат није плагијат, он каже да му је новац нудио један од делегата у Студентском парламенту Универзитета.

„Нудио ми је суму новца да поделимо, каже. Kада сам одбио, рекао је да је то шала и да он то никада не би урадио”, објашњава Потпарић.

Ректорка се извинила студентима и јавности, одлука о докторату Синише Малог до 22. новембра

Он каже да других непристојних понуда није имао, а да ли је нешто нуђено другим члановима Одбора за професионалну етику имали, каже да не зна.

Данило Потпарић у уторак није реизабран на функцију студента продекана Београдског универзитета, већ је на то место дошао други кандидат. Потпарић је рекао да се на седници Студентског парламента десила ситуација која се до тада није догодила, а то је да са седнице буду избачени он и проректор за наставу, професор Петар Булат.

„Претходних дана је био вршен велики притисак на делегате за ког кандидата треба да се одлуче. Бојим се да је све ово исполитизовано и да је изгубило смисао који студентско организовање треба да има”, каже Потпарић.

Додаје да су делегати добијали позиве, да су им обећавани пројекти, разне могућности и „јасно им је назначено ког треба да подрже”.

„Није ни то толико спорно, али оно што боде очи је што је на самој седници већином смењено Председништво, чланови Сената и Савета Универзитета. Сви делегати који су мене подржали су смењени. Ти људи су страдали због мене”, навео је он.

Портпарић сматра да овај догађај има политичку позадину, а да иза свега стоји недостатак политичке вољее да се студентско организовање врати студентима.

„Интерес је да управљају људи који су загазили у четврту деценију живота и који су склони нетранспарентном раду Студентског парламента”, оцењује Потпарић.

Извор: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

Пријављен због педофилије у Брусу, уместо у притвору – на слободи, па нестао

4.7 (3) Познати извођач етно-музике и учитељ фруле из Бруса, прошле недеље је приведен у …

Један коментар

  1. Све је већ виђено. Одлагаће одлуку о докторату док не поставе подобне да одлучују.
    Да се исповраћаш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend