Болеснике жуља постеља од пет деценија

Болеснике жуља постеља од пет деценија

Кревети и душеци у појединим болницама давно се распали, али на њима и даље леже најтежи болесници. Болнице рачунају само на набавку половних кревета. Породиље на столовима од 30 година

ПАЦИЈЕНТИ у Србији леже на болничким креветима старим и до 40 година. На времешним лежајевима одмарају се и тек рођене бебе, породиље, али и најтежи болесници. Није рок трајања истекао само креветима, већ и вишедеценијским душецима и операционим столовима.

Огуљени, зарђали, пробијених жица и пожутелих и исцепаних душека „красе“ многе болничке собе у Србији. Неки од кревета „освежени“ су масном фарбом, а уместо душека у пластифицираним омотачима упаковани су дебели сунђери. Неке установе имале су ту срећу па с времена на време из донације добију половне кревете или купе нове. То, међутим, није довољно, и према незваничним информацијама, тек нешто више од 10 досто болесничких постеља је ново.

У Клиничком центру Србије има свега. Нешто се купује, а нешто поправља. Много више има кревета старих 20 и више година, него нових. Иста ситуација је и са душецима. Фирма која сређује намештај, годишње поправи више од 200 кревета. Опрема у КЦС никад није пописивана, иако има инвентарске бројеве.

 ДЕСЕТ ОДСТО ДОБИЈЕ ИНФЕКЦИЈУ 

ПРЕМА званичним подацима, скоро сваки десети хоспитализовани пацијент у Србији добије неку болничку инфекцију. Најгоре је болесницима на интензивној нези, урологији, хирургији и гинекологији. Пропуст неге, непоштовање поступка стерилизације и дезинфекције, али и нехигијена главни су узроци настанка болничких инфекција.

 Ништа боља ситуација није ни у Клиничком центру Крагујевац. И овде су лежаји ушли у четврту деценију.

– Кревети су стари у просеку 30 година – рекла нам је Вања Ђорђевић, портпарол КЦ Крагујевац. – Захваљујући донацијама поједина хируршка одељења су заменила старе кревете за половне лежајеве. Пре десетак година, приликом изградње Ургентног центра, набављени су нови кревети за ово одељење. Тада су купљени и лежајеви за интензивну негу. Душеци су сасвим дотрајали.

У крагујевачком породилишту, породиље бораве у собама, у којима су кревети стари скоро 40 година.

И Војвођани кубуре са болничким креветима. Како су нам испричали у Клиничком центру Војводина, у Новом Саду се све поправља и обнавља како финансије диктирају. Тако, део породилишта има кревете и душеке старе осам година, али има и оних лежајева који су одавно постали пунолетни.

– У протеклих неколико година обезбеђена су 44 нова кревета са душецима и пет антидекубитних душека за неурологију и палијативну негу – каже Беба Каначки, портпарол Здравственог центра Врање. – Други лежајеви стари су у просеку 10 до 15 година. Наша установа добила је и три нова операциона стола. Остали су стари и више од 20 година. На гинекологији имамо један нов и три стара, више од 30 година, операциона стола. Нама су преко потребни нови столови за операције, али и столице за седење и оне са посебним седиштем које се користи приликом дојења беба. Неопходни су и кревети на интензивној нези, службе за гинекологију и акушерство.

Од осамдесетих година на ужичкој неонатологији нису промењени ни кревети, а ни душеци. Последњих година, из донација је стигло више од сто кревета и душека за одрасле. Иако су у солидном стању, крштеница појединих лежајева датира чак из 1965. године. Ништа боља ситуација није ни у КЦ Ниш.

– Нешто више од десет одсто је замењено – прича Небојша Вацић, главни техничар КЦ Ниш. – Доста кревета и душека смо добили из донације Швајцарске и Немачке. Они су нам дали своје половне кревете, који нису стари више од две године. Преостали лежајеви имају више од 20 година. Кревети за порођај имају 10 до 15 година.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Синиша Љепојевић: Готово је, свет је већ неповратно подељен

Синиша Љепојевић: Готово је, свет је већ неповратно подељен

Тектонска промена се већ десила – на глобалном нивоу постоје два одвојена света, Исток и …

ЏАБА ИМ ПРОПАГАНДА Готово половина здравствених радника у САД одбило вакцинацију!

ЏАБА ИМ ПРОПАГАНДА Готово половина здравствених радника у САД одбило вакцинацију!

И ако се здравствени радници свакодневно боре с пандемијом коронавируса оптужујући „антиваксере“ за ширење научних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *