Борба против лудила креће из Пирота

Борба против лудила креће из Пирота

0
(0)

Да каква сила “стрпа” реку Саву у некакву цевчугу и води је километрима тако ухапшену, около би остала пустош. А да то понови још десетак пута дуж целог тока – била би катастрофа. Срећом да такве силе нема, иначе би Сава већ била преусмерена.

Нека сила се, међутим, обрушила на малене, али лепе и животом богате реке Старе планине. Хватају воду у цеви, одводе је као дивље коње и упрежу да им прави струју. А корита, народ, рибе, животиње и биље остављају без извора живота. И без лепоте. Водопаде Чингуљски, Пивски и Јеленски скок будуће генерације гледаће само на фотографијама.

Стара планина је проглашена за парк природе и под заштитом је државе. Међутим, неке државне институције као да све чине да се ово добро упропасти. Стару планину треба да окује више од 60 мини електрана а да нико није сагледао последице такве градње.

О овом проблему ћути Влада Србије, ћуте инвеститори, ћуте зелени свих боја, ћуте велики медији, нема расправа на јавном сервису . Али не ћути народ. Отпор траје месецима, а пре пет, шест дана у селу Темска дигло се стотинка баба с моткама и деда са лопатама, праћени четом дечурлије те вратише Рудањску реку у њено корито. А инвеститор је био кренуо да је измешта.

У недељу, 2. септембра Пирот ће бити убележен као град из кога је кренуо масовни отпор овом лудилу, јер се епидемија мини централа другачије не може назвати. На најављеном протесту окупиће се грађани из многих места, а говориће локални активисти и стручњаци.

Протест у Пироту је само по месту одржавања локални, иначе је од много ширег значаја. Према овлашним проценама од Словеније до Албаније треба да се изгради 2.700 мини хидроцентрала. Неће бити да оне не мењају еко систем, да неће штетити флори, фауни, људима, да неће променити слику локалитета.

У суседној Босни и Херцеговини због мини централа неки водотокови су већ пресахли као река Краљушчица дуга 27 километара. Словенци су се освестили и у Устав недавно додали да се воде не могу приватизовати, што ће рећи нема више мини централа.

Није ово никакав текст против мини хидроцентрала, боже сачувај. Има централа које су постављене на правом месту и не угрожавају никога и ништа. Таква је, на пример, она код манастира Студеница и на таквим местима грех је не искористити потенцијале.

Улога мини електрана у производњи енергије је симболична. Стиче се утисак да се многе централе граде само да би се овајдио нечији кум, неки финансијер странке или неко лично. Јефтиније би нам било да те, често алаве, инвеститоре намиримо у кешу, а да природу оставе на миру. Јер, ми ћемо им тај новац и тако дати, кроз дотирану цену киловата, а за узврат имаћемо пустош на терену

Ативисти Иницијативе “Одбранимо реке Старе планине прикупили су и предали Унеску 10.000 потписа уз апел за помоћ да се сачувају реке и планина. Уз те потписе достављена су и мишљења српских научника др Ратка Ристића, проф. др Зорана Грубића, проф. др Предрага Симоновић који су аргументовано објаснили зашто мора да се заустави изградња хидроцентрала у заштићеним зонама.

Само власт у Београду то не види (изузетак је министар за заштиту животне средине који је уз Старопланинце).Ваљало би зато да следећи протест буде организован у Немањиној улици.

Пише: Миленко Васовић

Извор: БИЗЛифе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп позвао сенаторе-републиканце да се укључе у његову борбу за одбрану легитимних резултата избора

Трамп позвао сенаторе-републиканце да се укључе у његову борбу за одбрану легитимних резултата избора

5 (2) * Указао им да постоје „необориви  докази о изборним преварама којима је обезбеђена …

Ниш: По први пут од почетка мигрантске кризе употребљено ватрено оружје против мигрантског насиља

Ниш: По први пут од почетка мигрантске кризе употребљено ватрено оружје против мигрантског насиља

5 (16) Мушкарац Г.В. (62) ранио је мигранта. После 5 година мигрантског насиља и упада …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend