Бришe сe франак у српском кредиту?

0
(0)

ЈОШ није познато да ли ће српски дужници у швајцарским францима имати користи од одлуке Европског суда правде којом се поништава везивање зајмова за стране валуте ако их банке нису детаљно упозориле на све ризике које овакви кредити носе.

Уколико би ова одлука била обавезујућа и за Србију, многим задуженима би пао терет са плећа, јер би се уговори са банкама претворили искључиво у динарске. То би подразумевало нови обрачун рата, које не би биле везане ни за једну страну валуту. Тако би се многи задужени у „швајцарцима“ већ раздужили, док би остали намиривали рате израчунате искључиво спрам динарске вредности првобитно одобреног зајма.

Европски суд правде у Луксембургу сматра да су банке морале да упозоре грађане на све могуће последице подизања кредита у швајцарској валути. То, практично, значи да су одредбе о индексацији зајма – везивању за франак – ништавне. С обзиром на то да је Србија на путу ка ЕУ, и њу Споразум о придруживању и стабилизацији са ЕУ обавезује на поштовање одлука Европског суда.

Премијерка Србије Ана Брнабић није у четвртак желела конкретно да одговори на питање како ће се Србија понашати у односу на ову пресуду.

– Морам да будем веома опрезна приликом одговарања на овакво питање – рекла је Брнабићева. – Пред нашим судовима води се више од стотину случајева поводом кредита у швајцарским францима. Шта год да кажем, биће једно или друго. У овом тренутку не могу да одговорим на то питање, сачекаћемо одлуку наших судова. То је једино што нас занима. Такође, морам да поновим, Народна банка Србије, што није био случај у другим земљама, озбиљно је упозоравала грађане на ризик задуживања у „швајцарцима“. То је био транспарентан ризик, на који је упозоравано и људи су имали слободну вољу да одлуче о подизању кредита. Ето, толико ћу рећи. Ми ћемо чекати одлуке наших судова.

Према Европском суду правде, домаћи судови треба да утврде да ли су банке пре него што су одобриле зајам у францима клијенту објасниле све елементе који утичу на његов укупан трошак отплате кредита, као и ризике. На ову одлуку Европског суда и последице по српске дужнике указало је Удружење за заштиту банкарских корисника „ЦХФ Србија“. По њиховом мишљењу, делови уговора о кредиту који се односе на везивање зајма за франак требало би да се прогласе ништавним. Једноставно речено – сам уговор не би био раскинут, али би постале неважеће све одредбе у којима се помиње – франак.

И ЕВРО И ДОЛАР?

У Удружењу банкарских клијената „Ефектива“ истичу да, ако би се одлука Европског суда правде пренела на наше поднебље, то би значило да процес против банака могу да покрену сви који имају кредите везане за страну валуту. Тако би поступци могли да буду покренути код 70 одсто кредита, а то су сви они у еврима, францима и доларима. Поступак, како наводе, једино не би могли да покрену грађани задужени у динарима.

– То би било у теорији, али постоје разлике између кредита у ЕУ и Србији, јер тамо је домаћа валута евро – истиче Дејан Гавриловић, председник „Ефективе“. – Подсетио бих и на одлуку Врховног касационог суда Србије према којој је валутна клаузула дозвољена, али штета која је направљена може да буде надокнађена кроз раскид уговора.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на отплату кредита завршава се до краја јуна: Спремите се за веће рате

5 (3) ТРОМЕСЕЧНА пауза у отплати кредита за све који су прихватили ову могућност Народне …

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend