Економија

Буџет бушан на све стране

Лоше вести – ММФ смањио раст српске привреде и тражи већу штедњу

Преговори ММФ-а и Владе Србије жестоко су запели већ на почетку, јер Фонд не дозвољава пробијање буџета веће од 150 милиона евра, а додатни проблем је и коригован раст привреде са 1,5 на нула одсто, сазнаје Прес

Буџет бушан на све странеТако ће, због стагнације српске привреде у овој години, рупа у буџету бити већа за додатних 300 милиона евра. Када се на то дода 500 милиона евра које је Влада планирала за санацију банкарског сектора, докапитализацију Комерцијалне банке и помоћ „Србијагасу”, укупно је минус у државној каси прешишан за 800 милиона евра.

Како Пресс сазнаје из извора који учествују у преговорима, због новонасталих проблема Влада разматра и повећање ПДВ-а.

Банке на удару кризе

Како сазнајемо, Влада Србије у јучерашњим преговорима предочила је ММФ-у да мора да издвоји најмање 300 милиона евра за помоћ банкарском сектору, како је и планирала.

– Министарство финансија проценило је да ће доћи до већих потреса у банкарском систему, јер ће негативни ефекти из еврозоне утицати на Србију, што изискује значајна средства за санирање последица – наводи саговорник Пресса.

 – Премијер Мирко Цветковић је ову меру најавио тек после избора, али ММФ тражи моментално стезање каиша – наводи наш извор, и додаје да је то мера која ће изазвати мање негативних ефеката него кресање плата и пензија.

 – Плате и пензије у јавном сектору неће се дирати, али се мора наћи начин да се приходна страна буџета повећа – каже наш саговорник.

ММФ брине и то што ће привреда стагнирати, па тражи од Владе да јасно дефинише начин за попуну државне касе.

– Такође, већ од наредног месеца из буџета ће се издвојити средства за покривање губитака смедеревске железаре, што додатно отежава преговарачку позицију Србије – каже извор Пресса.

У техничким разговорима са ММФ-ом, представници Владе Србије покушали су да објасне и значај издвојених средстава за докапитализацију Комерцијалне банке, али и целокупну санацију банкарског система. Како сазнајемо, неки напредак је ипак постигнут јер је ММФ јуче уважио ситуацију у еврозони која се одражава и на Србију, и спреман је да за ове потребе дозволи издвајање 50 милиона евра из буџета. Међутим, тако се минимално смањује буџетска рупа са 800 на 750 милиона евра.

Саговорник Пресса каже да ММФ предлаже да део ове суме Влада надокнади тако што ће скресати инвестиције.

С. Вукашиновић

 

Прес

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!