Бугарски инвеститори обећали нова радна места, па побегли са 750 000 евра

Бугарски инвеститори обећали нова радна места, па побегли са 750 000 евра

0
(0)

После једногодишњег закупа, бугарска текстилна компанија „Калинел“ затворила је некадашњу конфекцију „Кобос“, однела машине, 103 радника послала на улицу и одустала од инвестиције од два милиона евра.

Бугари су притом добили финансијски подстицај државе од 750.000 евра да отворе 250 нових радних места, а уговор о томе потписан је у Врању 24. октобра 2016.
Босилегадски напредњаци, који тврде да су у тај град довели бугарског инвеститора, за затварање фабрике оптужују локалне моћнике због притисака, мешања у пословање и наводног рекетирања „Калиела“. С друге стране, прозвани председник општине Босилеград Владимир Захаријев истиче да га због личних интереса неосновано оптужује председница СНС-а Невенка Костадинов, која је текстилцима папрено наплаћивала оброке и дрва за огрев.

Добри познаваоци прилика сматрају да је одлазак сувласника “Калинела” Марина Радеског из Босилеграда последица сукоба и спорова између локалних власти и врањског “Јумка” због власништва над пропалим “Кобосом”.

– Вечити председник Владимир Захаријев и његови истомшљеници противили су се доласку “Калинела”. Некадашњу чарапару и конфекцију годинама својатају општинске власти и “Јумко”. Није важно чији је “Кобос”, много је битније да радници редовно примају плате и хране своје породице. Власници “Калинела” стрпљиво су чекали решење имовинско-правних односа између општине и “Јумка”. Нису више могли да одоле притисцима, мешању власти у пословање, партијском запошљавању и рекетирању – изјавила је за “Блиц” председница локално одбора СНС Невенка Костадинов.

С друге стране, председник општине Владимир Захаријев каже да Невенка Костадинов никога не представља, већ да само брине о личним интересима и својој користи.

– Руководство општине преговара само са централом СНС-а. Одбијена је жалба “Јумка” и донето је извршно решење да је општина власник “Кобоса”. Са министром привреде Гораном Кнежевићем договорено је да се власицима “Калинела” упути позив за разговор о поновном покретању прозиводње. Фомирали смо радну групу са представницима општине и запослених и осмисллли план новог покретања фабрике. Уколико је “Калинел” заинтесован да се врати, имамо понуде других потенцијалних инвеститора, тврди Захаријев.

О суноврату обавештени Вучић и премијерка Брнабић

Она је додала да су о свему обавештени председник Александар Вућић, премијерка Ана Брнабић и надлежи државни органи.

– Широм Србије долазе инвеститори, из Босилеграда одлазе. Због неспособних бахатих власти, млади масовно одлазе, општина је доживела економски, политички и морални суноврат – закључује Констадинов, која је огорчена због тога што је одбијен захтев оборичке групе СНС-а да се на ванредној седници парламента расправља о затварању “Кобоса”.

Извор: Блиц/ББН

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kомуниста Марко Милачић, верник по потреби би да уређује црквена питања и бира новог митрополита!

Kомуниста Марко Милачић, верник по потреби би да уређује црквена питања и бира новог митрополита!

3.7 (6) Поједини медији у Србији претходних дана су објавили отворено писмо Марка Милачића, у …

ЦИНС: РЕМ створио лажну слику о медијском присуству владајуће странке и опозиције у претходној изборној кампањи - уместо једанаестроструко, по извештају регулаторног тела СНС био тек незнатно више присутан од СЗС

ЦИНС: РЕМ створио лажну слику о медијском присуству владајуће странке и опозиције у претходној изборној кампањи – уместо једанаестроструко, по извештају регулаторног тела СНС био тек незнатно више присутан од СЗС

5 (2) Регулаторно тело за електронске медије створило је погрешну слику о медијском присуству владајуће …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend