Бжежински: Идеални геополитички одговор на стање у свету био тројни савез САД, Кине и Русије

0
(0)

ОТКАКО је Доналд Трамп изабран за председника САД – и међу америчким русофобима су почеле да се догађају безмало тектонске промене.

Један од најпознатијих – Збигњев Бжежински – међу онима је који су почели да говоре изненађујуће ствари. Ево неких његових нових процена и идеја које је пренео The Huffington Post.

Оценио је да је у последње време стабилност у свету доведена у питање због директног супарнштва великих сила, иако још не `машу` могућношћу употребе нуклеарног оружја.

Указао је да су САД – када више нису имале монопол у сфери атомског оружја – надмоћ успоставиле мирну сарадњу са комунистичком Кином, мада ти односи нису прерасли у „свеобухватни савез“.

Америка и Русија су – уверен је Бжежински – остале „принципијелни супарници“, а Кина, која има скромини нуклеарни потенцијал, управо постаје све страшнија сила на истоку Азије и Пацифику.

То су данас три главна пола силе у свету, али нису склоне – сматра Бжежински – да прибегавају нуклеарним провокацијама јер желе да избегну глобални судар. То подразумева да поштују мере предострожности и да теже сарадњи.

Овај геополитичар-русофоб сматра да стратешки продор Кине у Централну Азију – са амбицијом да оствари директан трговински приступ тржиштима Европе – већ доводи до „суштинског слабљења економске доминације Русије на тим бившим совјетским територијама.“

Збигњев Бжежински

Бжежеински је уверен да кинеска иницијатива „Један појас — један пут“ довела Москву у незгодан положај и да зато наводно успорава успостављање кинеских трговинских коридора према Европи.

Он наглашава да је Русија „осуђена“ на све сложеније односе и са Кином и са САД, што ће спутавати њене далекосежне амбиције. Зато ће Русија своје амбиције остварити само ако се ослободи илузија да може доминирати у Евроазији и помири се са тиме да може бити једино „водећи играч у Европи“.

Бжежински процењује да су САД почеле да воде двосмисленију политику према Кини која је „лишена стратешког плана“. Зато он опомиње Вашингтон да би успостављање праве стратешке алијансе између Москве и Пекинга било „озбиљна опасност по САД“.

Његов савет Белој кући и Стејт департману је да се према Кини не смеју држати тако као да је она већ непријатељ САД и да не дају предност Индији као главном америчком савезнику у Азији. У том случају би – по његовом мишљењу – „тесно повезивање Русије и Кине постало практично неминовно“.

„За Сједињене Државе – упозорава Бжежински – нема ничега опаснијег таквог савеза те две силе“.

Бжежински истиче да САД морају потврђивати своју спремност да штте Западну и Централну Европу и да буду способне да то чине војним средствима.

Међутим, он не саветује Вашингтону да покушава да политички или војно изолује Русију, али му саветује да стави до знања Кремљу да ће Русији бити блокиран излаз из Балтичког и Црног мора на запад ако нападне Летонију или Естонију.

Бжежински сматра да би идеални геополитички одговор на стање у свету био тројни савез САД, Кине и Русије. У том контексту би Русија, по његовој процени, била принуђена да побољшава односе и са Пекингом и са Вашингтоном.

Он држи отвореним само питање: да ли ће Русија пристати да себи обезбеђује уважавање у свету у којем три војно најмоћније силе (САД, Кина и Русија) продубљују сарадњу поводом питања која се тичи безбедности на Блиском Истоку, а у даљој перспективи – сарадње у Пацифичком региону?

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бжежински: САД губе глобалну доминацију, али могу да остану најмоћнија сила

0 (0) Предлаже глобалну трансформацију светског поретка. Његов главни апел је да саме – САД …

Око плена ће се лако договорити

0 (0) Иако је у српски таблоидни муљ заронила подједнако брзо као што је из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *