СТРУЧЊАЦИ ЗА ЕНЕРГЕТИКУ: Трилатерална банда у Србији специјализовала „чишћење“ српског буџета и отимачину народних пара

0
(0)

Сестра и зет потпредседнице Владе Кори Удовички, у жељи да се што пре обогате на ветропарковима, нису презали чак ни да блате Србију пред америчким властима и организују протесте против премијера.

Ово сазнање открио је “Блиц”, а индиректно потврдио и сам Александар Вучић на конференцији за новинаре.

Реч је, наиме, о савршеном плану овог брачног пара Лидије Зулме Удовички и Аменканца Марка Крендала, да се лако и брзо обогате преко скупих зелених киловата из ветропаркова, због чега су 2009. основали компанију ЦWП.

Скуп подухват

Преко те компаније су покушали да мимо закона изграде ветропарк, а у ту инвестицију имали су намеру да уложе 280 милиона евра. Извор “Блица” из Владе тврди да би овај новац брзо повратили.

Лобисти против премијера

Како “Блиц” сазнаје наше службе истражују ко је и како организовао протесте против премијера Вучића у Америци.
– Засад се зна да су оба протестна скупа организовале лобистичке групе, а постоје озбиљне индиције да је једна од њих и “Подеста”.

– Новац из зелене енергије је златна кока јер је цена киловата чак 9,2 евроцента у Србији. То је скуп подухват који ће грађане коштати 1,3 милијарде евра. Новац за то издвајају сваког месеца кроз рачун за струју, где плаћају и накнаду инвеститорима у обновљиве изворе енергије (ОИЕ), од 8,1 пару по киловату утрошене струје. Тако ће преко субвенционисане цене струје потрошачи заправо отплаћивати кредите инвеститора у зелену енергију. Они ће све то отплатити за највише седам година, а ми ћемо њихову скупу струју плаћати 12. То значи да они пет година имају чисту зараду и зато сви и хоће да граде објекте за обновљиву енергију у Србији јер је то велики профит – тврди наш саговорник.

Зарада на киловату

Он додаје да је управо то и мотив да се што пре уђе у друштво одабраних који ће српску кошаву, која сада прави промају, да усмере у скупе киловате.

– ЦWП је 2013. међу првима добио грађевинску дозволу за изградњу ветропарка “Чибук 1” код Ковина од Покрајинског секретаријата за урбанизам, али им је Министарство грађевинарства поништило прошле године због жалбе ЕМС-а. Уз велике притиске у јулу 2014. дозвола се ипак добија, али се губи директорка компаније Лидија Зулме Удовички, а њен поход наставља супруг, који лобира да се што пре донесе Закон о енергетици, и то са већим подстицајима од државе. Пошто то није успео, пожалио се америчким властима, чији је и држављанин – тврди наш саговорник.
Министарку Кори Удовички јуче нисмо успели да добијемо јер се није јављала на телефон. Недоступни за разговор били су и њени зет и сестра Марк Крендал и Лидија Зулме Удовички.

Антић: Закон све регулише

Министар енергетике Александар Антић није желео да коментарише случај са компанијом “Континентал винд”, али је рекао да Закон о енергетици јасно дефинише област ОИЕ.

– Држава је створила законску регулативу којом је омогућила подстицајне мере за улагање у ову област. Сада радимо на дефинисању новог модела уговора о откупу као и уредбе о мерама подстицаја – рекао је Антић за “Блиц”

Слађана Вукашиновић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

2 Коментара

  1. То не стоји, стоји да њихова наводна пљачка је уведена, надзирана, подржавана и подела између њих и наших је договорена. Ко може да ми објасни како ће неко ко има овлашћење да располаже буђетским новцем да да налог за плаћање у иностранству или исплата у кешу ако није мотивисан линим интересом. Све је то само бизнис, ништа друго, Неизмерљиви проблем у Србији се огледа само у једнмом а то је кад Ви или ја нешто криво урадимо, пример прођемо кроз црвено светло својим аутом, постоји аутоматизам који нас аутоматски санкционише, Такав, слична механизам санкција нам недостаје кад било који јавни службеник од општег јавног интереса, из било ког сегмента јавне функције искорачи ван својих јавних овлашчења, тада би требао да постоји аутоматизам који ће да га моментално опозове и поништи његову јавну функцију и произведе санкције за сву материјалну и нематреијалну штету коју је произвео. Они чак имају законско заштиту од било каквог полагања рачуна за нерад, аљкавост, површност, пропусте, и недомачинско управљање буђетским новцем. То се неће постићи све док се ми, народ не Удружи и самоорганизује иначе се овом крај не види, позз. ДРАГАН

  2. U ovom prilogu jasno se vidi kako smo svi opljačkani.
    Jedino vas molim kad čujete reč Hrvatska, molim Vas tada čujete samo reč Srbija. pozz. DRAGAN.
    MrežaTV – Kako je opljačkana Hrvatska?
    https://www.youtube.com/watch?v=7dpIk_InXE4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend