fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Цане Суботић слободан као птица, што због недостатка доказа, што због апсолутне застарелости
Цане Суботић слободан као птица, што због недостатка доказа, што због апсолутне застарелости 1

Цане Суботић слободан као птица, што због недостатка доказа, што због апсолутне застарелости

„Цанетова група“ је, према оптужници, на штету буџета стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара
БИЗНИСМЕН Станко Суботић Цане и његови сарадници правоснажно су слободни од оптужби да су кријумчарили цигарете током деведесетих година и да су на тај начин оштетили државни буџет.

Апелациони суд у Београду данас је на сајту објавио пресуду којом је у једном делу правоснажно ослободио Суботића и остале оптужби због недостатка доказа да су извршили кривична дела за која се терете оптужницом.

У другом делу одлуке Апелациони суд је оптужбе одбио због наступања апсолутне застарелости – односно, како се наводи у одлуци суда, због протека двоструког времена које се тражи за застарелост кривичног гоњења.

Том одлуком у ослобађајућем делу потврђена је пресуда Специјалног суда у Београду, а преиначена у делу о одбијању – јер је тај суд оптужбе одбио због наступања релативне застарелости, а Апелациони суд због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења.

Осим Суботића, правоснажно су оптужбе одбијене или су ослобођени од оптужби и директор Савезне управе царина Кертес, Суботићев сестрић Никола Милошевић, Милан Ранковић, Ивана Крчмарић, Јовица Ранђеловић, Стеван Бановић, Небојша Николић, Милан Милановић, Драги Додевски, Ивана Олујић, Миодраг Завишић, Милован Попивода, Мирослав Пешић и Лука Ненадић.

Оптужницом Суботић се теретио да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Група је, према оптужници, на штету буџета стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

Првом првостепеном пресудом Специјалног суда, која је укинута, Суботић је био је осуђен на шест година затвора, а остали оптужени на казне од годину до пет година затвора.

Другом првостепеном пресудом, која је изречена 18. јула 2014. године, сви оптужени су ослобођени оптужби због недостатка доказа за тврдње из оптужнице, или су оптужбе против њих одбијене због застарелости кривичног гоњења за дела из 1995. године.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одборничка група СзС тражи оставку Горана Весића и градског архитекете Марка Стојчића 11

Одборничка група СзС тражи оставку Горана Весића и градског архитекете Марка Стојчића

ШЕФ одборничке групе Савеза за Србију и потпредседник Народне странке Никола Јовановић затражио је данас …

Зеленовић: Александре Вучићу, шта Ви и Весић радите са новцем грађана? 12

Зеленовић: Александре Вучићу, шта Ви и Весић радите са новцем грађана?

Отворено писмо председника ЗЗС Небојше Зеленовића Александру Вучићу: На почетку желим да се осврнем на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *