Цене прерађене хране и увоза 'гураће' инфлацију

Цене прерађене хране и увоза ‘гураће’ инфлацију

БЕОГРАД – Народна банка Србије (НБС) очекује раст међугодишње инФлације у трећем тромесечју ове године и њено кретање изнад границе дозвољеног одступања од циља, наведено је у најновијем “Извештају о инФлацији”.

Народна банка Србије (НБС) сваке године утврђује циљану инФлацију, према којој управља својом монетарном политиком. За ову годину тај циљ је 4,5 одсто плус минус 1,5 одсто.

НБС у извештају наводи да се очекује да ће раст цена у трећем тромесечју бити нижи него у другом тромесечју, а на то ће највише утицати пад цена сезонског воћа и поврћа. Пад цена воћа и поврћа ће бити мањи од сезонски уобичајеног због високих температура и суше. Како се истиче, у трећем тромесечју се очекује већи допринос, раста цена прерађене хране, у укупној инФлацији него у другом тромесечју.

Tе цене би могле да убрзају раст по основу повећаних трошковних притисака, пре свега, због пораста цена примарних пољопривредних производа.
Највећи допринос расту инФлације у трећем кварталу потицаће од раста цена индустријских производа без хране, првенствено по основу раста увозних цена.

НБС очекује да ће цена услуга имати раст и допринос укупној инФлацији приближно као и у другом тромесечју.
У оквиру групе енергије НБС очекује незнатно већи раст цена у поређењу са другим тромесечјем имајући у виду прогнозе стабилног кретања цене наФте.

У трећем тромесечју се очекује нешто већи раст регулисаних цена. У јулу су порасле цене цигарета због повећања акциза, раста цена увозних компоненти и трошкова сировина.

Очекује се и пораст цене лекова и стамбено-комуналних услуга. Раст инФлације, искључујући цене енергије, хране, алкохола и цигарета требало би да у трећем кварталу буде на приближном нивоу као у другом кварталу, пре свега услед преношења на цене еФеката депресијације динара из претходног периода.

Ризици остварења краткорочне пројекције односе се на неизвесност око еФеката неповољних временских прилика на цене пољопривредних производа, карактера Фискалне политике и кретања у међународном окружењу.

 

Танјуг


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Гас натерао еколошки савесну Европу да поново потражи спас у угљу

Гас натерао еколошки савесну Европу да поново потражи спас у угљу

Скок цена гаса прати и поскупљење угља. Први пут у последње две деценије тона чврстог …

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената...

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената…

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је струја за фирме и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *