Чепурин: У политици као и свуда постоје мајмуни

0
(0)

БЕОГРАД – Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин рекао је данас да Русија прихвата стратешку оријентацију Београда према евроинтеграцијама, али да за Москву постоје „црвене линије”, да то не поремети односе са Русијом и да не приступа НАТО савезу.

Гостујући у београдској Академији за дипломатију и безбедност, руски амбасадор у одговору на питање бившег градоначелника Цетиња Александра Алексића, који је питао да ли се може зауставити прикључење Црне Горе НАТО, казао је да „у политици као и свуда постоје мајмуни”.

„Да ли сте видели медијску анкету о популарности страних политичара у Србији? Ако нисте, онда Вам нећу рећи ко је први. А претпоследњи је тај на којег сте вероватно мислили. То је као мода. Најпре то неко ради свесно, а онда се појави много њих који трче за њим надајући се банани”, објаснио је Чепурин.

Он је поновио да је НАТО атавизам прошлог века, истакавши да у претходном одговору није мислио ни на кога конкретно, него да је то начелна оцена, као и да би била „лудост” да Србија приступи НАТО.

Током предавања студентима Чепурин је више пута поновио да сви имају „машту” која пада у воду у судару са реалношћу наводећи пример Украјине која се по његовим речима са реалношћу сусрела када је требало да потпише споразум о слободној трговини са Европском унијом.

„Стекао се утисак да ће сваке године из ЕУ у Украјину пристизати десетине милијарди евра, а заправо је било речи о једној милијарди за седам година. А штета од прекида слободне трговине са Русијом била би стотину пута већа”, истакао је Чепурин.

Он је оценио да се такве ствари обично дешавају у земљама које су у тешком положају, када је „велика привлачност западног центризма”, наводећи да је слично било у Русији у последњој деценији прошлог века.

„Ако кажемо да ћемо од сада да будемо као Немци, то је сан. Али у животу то није тако. Видели смо на примеру Украјине. У сваком случају Русија каже, то је била одлука Украјине. Против тога смо да се на Кијев врши притисак”, казао је Чепурин.

Руски амбасадор истакао је, наводећи пример Чеченије, да све сепаратистичке снаге могу да опстану само уз помоћ из иностранства и поновио да „пријатељи кажу: Косово је Србија”.

Чепурин је рекао да Русија прихвата одлуку суверене Србије да јој је приоритет прикључење ЕУ, али да то не би требало да компликује односе са Русијом нити са Евроазијском унијом која би требало да буде проглашена 2015. године.

„За нас је једино неприхватљиво да било који облик интеграција ремети наше односе, рецимо наш безвизни режим. Када је министар одбране Сергеј Шојгу недавно био у Београду, на свим састанцима му је потврђено да се Србија не прикључује НАТО савезу”, истакао је Чепурин.

Закључујући предавање он је оценио да је приватизација НИС-а била успешна и да Србија не би имала економских тешкоћа уколико би имала пет таквих компанија.

Почетак изграђе Јужног тока кроз нашу земљу која је „енергетско чвориште региона”, према његовим речима би требало да донесе Србији добит не само од транзита гаса, већ и од складиштења, покретања гасних електрана и других облика индустријске производње.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„СЛОБОДА МЕДИЈА“ Кад Вучић зове у поноћ, „Политика“ мења насловну? (фото)

4.8 (18) Наш најстарији дневни лист „Политика“ у првом издању је имао „шкакљиву“ тему за …

Песма за лажну опозицију, сорошеве паткаре и све остале који излазе на лажне Вучићеве изборе (видео)

5 (14) Ви који бисте да излазите на Вучићеве изборе, послушајте и погледајте. Србија данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend