ЦИЦА МАЦА ПОЈЕЛА 10 МИЛИОНА ЕВРА! Суд одбио оптужницу против Небојше Човића

0
(0)

Специјални суд је одбио оптужницу за незаконито прибављање 10 милиона евра, подигнуту против бившег шефа Координационог центра за Косово Небојше Човића и његових сарадника, и затражио да Тужилаштво допуни истрагу,

Специјални суд је одбио оптужницу за незаконито прибављање 10 милиона евра, подигнуту против бившег шефа Координационог центра за Косово Небојше Човића и његових сарадника, и затражио да Тужилаштво допуни истрагу, пише “Блиц”.

Лист наводи да је суд од Тужилаштва затражио да допуни истрагу вештачењем зграда на Косову за које се у оптужници наводи да нису ни изграђене.

Поред Човића је још шест особа оптужено да су незаконито прибавили 10 милиона евра у послу откупа некретнина на Косову и изградњу стамбених ламела.

Човићев правни заступник Божо Прелевић је рекао да није пружен ниједан доказ за тврдње из оптужнице, подигнуте у децембру. Он је навео да нико никада није отишао на Косово и Метохију да утврди шта је изграђено.

Оптужница је подигнута 23. децембра 2015. Занимљиво је да је Специјални суд само вратио оптужницу тужилаштву на исправку. Исправљена оптужница је достављена 15. јануара 2016, али је суд одлучио да тражи допуну истраге, пише Блиц.

Човић је за “Блиц” рекао да се “ради о монтираном процесу, где су у истрази направљени многи пропусти за које сматрам да нису били случајни”.

Шта пише у оптужници

Оптужницом, која се односи на период од јануара 2003. године до средине септембра 2005, њима се ставља на терет да су у послу откупа и изградње некретнина злоупотребили службени, и положај овлашћеног лица и примање мита.

Истрага против Човића покренута је 2014. године, а Тужилаштво за организовани криминал је, у наредби за спровођење истраге, у августу 2014. године покренуло истрагу против Небојше Човића, бивше секретарке Координационог центра Анђелке Раденковић, бившег начелника Косовскомитровачког округа Драгана Калабе и власника приватних фирми Комграп градња, Даки и Мастерс.

Они су осумњичени за прибављање противправне имовинске користи у износу од око 10 милиона евра.

Тужилаштво сумња да су у послу откупа некретнина у Северној Косовској Митровици, Човић, Раденковић и Калаба, у претходном договору са власницима приватних фирми омогућили да се на основу фиктивне документације изврше незаконита плаћања. Како се наводи у наредби за спровођење истраге, Координациони центар је уплатио је предузећу Даки скоро 426 милиона динара, од чега је извршен откуп само 18 некретнина, за шта је потрошено скоро 181 милион динара, а за остатак од око 245 милиона динара не постоји валидна документација.

Спорна је такође и изградња стамбених ламела уместо којих је и даље само ливада. Тужилаштво је навело да су Координациони центар и Грађевинска дирекција уплатили 180 милиона динара за изградњу од чега је утрошено само скоро 18 милиона.

Човић је почетком фебруара 2015. године саслушан у овој истрази и према сазнањима медија негирао је своју кривицу.

Блиц, Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend