Човек-загонетка Едвард Сноуден

0
(0)

Права сензација 2013. године је постао шпијунски скандал, у центру пажње којег се нашао бивши припадник ЦИА Едвард Сноуден, када је он испричао читавом свету да САД све прате: прислушкују телефоне, читају електронско дописивање, и то, све то обухвата не само евентуалне терористе и злочинце, амерички специјални ресори су шпијунирали представнике пословних кругова, високе чиновнике и политичаре из различитих земаља.

Један од највећих скандала, повезаних с прислушкивањем, био је у Немачкој. Управо у тој земљи се налази један од највећих страних центара АНБ за обраду информација. Како се сазнало, у време телефонских разговора канцелара СРН Ангеле Меркел специјални ресори САД су буквално пратили сваку њену реч.

Самог главног раскринкавача америчких специјалних ресора обавија вео тајне. Током 40 дана после ликвидације америчког пасоша Едварда Сноудена, читав свет је пратио вести из московског аеродрома Шереметјево. Сноуден је био тамо у капсулном хотелу.

Данас је познато да он има посао у Русији. Бивши припадник ЦИА се бави подршком једног од највећих сајтова земље. Недавно се он срео с представником бундестага, главним уредником једног познатог немачког часописа. Они су разматрали прислушкивање од стране америчких специјалних ресора телефона Ангеле Меркел.

Новинари прикупљају информације о краљу компромата. Познато је да има високу школску спрему: пре две године је он завршио магистратуру у Ливерпулском универзитету. У наредној будућности Сноруден може да постане доктор наука на универзитету у Ростоку. Такву почасну титулу су му одлучили да доделе предавачи високе школе Немачке. Он је добио награду од стране правне организације Transparency International «За поштеност и чистоћу у обавештајној служби». Према мишљењу шефа руског представништва Amnesty International Сергеја Никитина, он је много учинио ради заштите људских права у дигиталном свету.

– Овај је човек реализовао своје право на слободу информација. Он се није уплашио да саопшти јавности да се од стране америчке администрације крши право на приватни живот.

Према речима руског адвоката Анатолија Кучерене, који помаже Сноудену, у слободно време бивши амерички специјални агент чита Достојевског, контактира са пријатељима помоћу Интернета и учи руски језик, јер намерава да остане задуго у Руској Федерацији.

Он за сада не планира да оде. Он је замолио за привремени азил у року од годину дана. Коначна земља његовог боравишта је Русија.

Хоће ли он успети да оствари оно, што жели – за сада је сложено да се то тврди. Сноудену је пружено сведочанство о пружању му привременог азила. Данас бивши припадник ЦИА је један од људи, за којима се на планети највише трага. Најзаинтересованији су САД. Данас је познато да је Сноуден предао новинарима око 200 хиљада поверљивих докумената.

Ако се он ипак нађе у отаџбини, у најбољем случају му прети доживотни затвор, у најгорем – смртна казна.

Додуше, бивши припадник ЦИА има такозвани осигуравајући полис. То су саопштили британски медији. Према њиховим информацијама, ако се Сноуден нађе у опасности, тајне базе података са најповерљивијим документима, укључујући досјее за обавештајце САД и њихових савезника, наћи ће се у рукама новинара.

Међутим, свет се буквално поделио на присталице и противнике акција Едварда Сноудена. Једни га сматрају издајицом, други заштитником људских права. Рецимо, захваљујући скандалозној идеји једне од друштвених организација, у центру Вашингтона, близу Беле куће, почео је да се саобраћа аутобус са натписом «Хвала, Едварде Снудену». Циљ тог пројекта је да се подсети руководство САД да многи Американци подржавају поступак бившег агента специјалних ресора.

Ксенија Мељникова,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сноуден ојадио NSA помоћу јефтиног и општедоступног софтвера

0 (0) Амерички обавештајци који су водили истрагу закључили: „Ово је поражавајуће јер је један …

Сноуден: Прате нас где год да кренемо (видео)

0 (0) „Деца која су данас рођена одрашће без идеје о приватности“, упозорава бивши службеник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend