Сноуден ојадио NSA помоћу јефтиног и општедоступног софтвера

0
(0)

Амерички обавештајци који су водили истрагу закључили: „Ово је поражавајуће јер је један од задатака NSA (америчке Агенције за националну безбедност) да заштити САД и од најлукавијих и најскривенијих сајбер-напада, укључујући и могуће такве нападе из Русије и Кине“

БИВШИ сарадник NSA и CIA Едвард Сноуден – објавио је New York Times – „скинуо“ је стотине хиљада тајних докумената специјалних служби САД помоћу „најпростијих и општедоступних програма“.

„Сарадници обавештајне службе, који су истраживали како је Сноуден успео да дође до огромних база података са најтајнијим документима у земљи, утврдили су да је он за то користио јефтине и свима доступне софтверске програме. „Скидање“ се догађало током радног времена, било је аутоматско и морало је да буде лако примећено и онемогућено“ – наглашава се у документу који цитира њујоршки лист.

Истрага је утврдила да је Сноуденовим колегама једном нешто било сумњиво и да је он био приморан да им објашњава шта ради и шта се догађа. То његово објашњење било је и вешто и убедљиво. Рекао им је да он – као „системски администратор“ задужен за опслуживање мреже – понекад мора да податке и документе пребацује на други сервер.

„Ово је поражавајуће – закључила је истрага – јер је један од задатака NSA (америчке Агенције за националну безбедност) да заштити САД и од најлукавијих и најскривенијих сајбер-напада, укључујући и могуће такве нападе из Русије и Кине“.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

NSA и CIA имале „бригаду“ за прислушкивање врха немачких специјалних служби

0 (0) Главни задатак Special Collection Service (која је још деловала на 80 тачака по …

За кога ради БНД

0 (0) Немачка је последњих година добила на значају у Европи, а велики делови њене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *