Друштво

Човека да одликујете јер је у Србију вратио важно културно добро а не да га кривично гоните будале једне!

Србија данас коментар: Србијом дефинитивно влада секта идиота! Изгледа да је један од најперспективнијих припадника те секте идиота нико други до Горан Весић. Није баш најјасније зашто се управо он јавио да објашњава заплену слике Паје Јованића која је купљена на аукцији у иностранству и коју је власник или његов представник поново вратио у Србију. Уз сва пропратна документа о легалној куповини.  Колико је нама познато Горан Весић нити ради за царину нити за НБС и не бар јавно за полицију па није баш најјасније којим поводом се он јавља и кометарише читав овај случај?! Сва уметничка дела Паје Јованића Србија је прогласила за културно добро и повратак једне од његових најбољих слика треба прославити и онога ко је ту слику вратио назад у Србију треба наградити. Уместо тога секта идиота прогања човека који је ту слику и културно добро вратио у Србију?! Знамо да је некада Горан Весић био најобичнија пандурчина прашинар али да оволико може да буде глуп то је чак и за њега превише. Горан Весић се дебилно позива на Закон о девизном пословању и то на Члан 27.  и 28. тог закона који уопште не прате казнене одредбе које се третирају као кривично дело већ као обични девизни прекршај за које су прописане новчане казне. Тог човека коју је ту слику Паје Јовановића легално купио у иностранству и који је то културно добро од велике важности вратио назад у Србију треба одликовати! Ви га уместо тога прогањате и плените приватну својину јер је неки идиот из секте идиота мислио да то тако треба. Ако истрагу треба да водите онда је водите о томе како је та слика Паје Јовановића и српско културно добро пре свега доспела у иностранство и ко ју је тамо противно Закону о културним добрима однео. 

_____________________________________________________________________

Човека да одликујете јер је у Србију вратио важно културно добро а не да га кривично гоните будале једне!

„Биће доста посла за Тужилаштво у овом случају, поред тога што је слика унета без пријаве царини, домаћи држављанин не сме да има рачун у банци у иностранству. Поставља се питање, ако ју је купио кешом, како је изнео новац из земље.“

Цариници су 15. јула 2021. године на аеродрому Никола Тесла у Београду запленили уметничку слику “Стражар” чувеног српског сликара Паје Јовановића, коју је један путник покушао илегално да унесе у земљу, саопштила је недавно Управа царина.

Осим тога, цариници су уз слику пронашли и оригинални рачун, који са свим таксама износи 137.500 евра, као и оверен образац за повраћај ПДВ-а.

“Осим што се нашао у прекршају због непријављене робе чија је вредност већа од 100 евра, испоставило се да путник код себе има и 15.500 евра, које такође није пријавио”, наводе из Управе царине.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, у изјави за “Спутњик” је истакао да ће у овом случају бити доста посла за Тужилаштво, јер, како наводи, “поред тога што је слика унета без пријаве царини, домаћи држављанин не сме да има рачун у банци у иностранству, те се поставља питање како је он изнео новац из земље”.

Упутили смо питање његовом кабинету одакле је информација да домаћи држављанин не сме да има рачун у банци у иностранству, али одговор је изостао.

Тачно је да добијање дозволе за поседовање рачуна у банци у иностранству подлеже ригорозним захтевима и процедурама које су регулисане Законом о девизном пословању и правилником који прописује Народна банка Србије, али је нетачно да нико међу држављанима Републике Србије не сме да има банковни рачун у иностранству.

Наиме, у члану 27 Закона о девизном пословању наводи се да “резиденти могу држати девизе на рачуну код банке у иностранству под условима и на начин који пропише Народна банка Србије.”

Члан 28 истог закона каже да “нерезидент може на рачуну код банке држати девизе и динаре без ограничења, у складу са овим законом”, те да “Народна банка Србије прописује услове под којима банке могу да отварају рачуне нерезидентима и начин вођења тих рачуна.”

По усвојеној Одлуци Народне банке Србије, девизе на рачуну код банке у иностранству могу држати следећи резиденти:

*дипломатска, конзуларна и друга представништва Републике Србије у иностранству која се финансирају из буџета Републике Србије

*домаћи држављани запослени у представништвима

*лица која се упућују на рад у мисију Републике Србије у иностранству на основу одлуке надлежног органа, као и представници

државног органа који у иностранству бораве на основу одлуке Владе Републике Србије

*лица која се на стручно усавршавање у иностранству упућују на основу решења

*лица која се исељавају из Републике Србије, уз доказ о исељењу

*страни држављани који на основу дозволе за боравак, односно радне визе бораве у Републици Србији дуже од једне године

*власници непокретности у иностранству за продају ове непокретности

*лица која имају држављанство Републике Србије и пребивалиште у Републици Србији а имају и држављанство друге државе, затим лица с пребивалиштем у Републици Србији која имају држављанство само Републике Србије и чији боравак у иностранству није дужи од годину дана – и то на основу радне визе, посебне 2 категорије виза, боравишне дозволе или другог документа којим се доказује, односно омогућава овај боравак, као и лица која су остварила страну пензију у земљама с којима није закључен међудржавни споразум – ради уплате пензија.

Такође, у Одлуци се наводи да резидент може држати девизе на рачуну код банке у иностранству под условом да је за то добио одобрење Народне банке Србије, и то у следећим случајевима:

*за финансирање извођења инвестиционих радова у иностранству

*за истраживачке радове у иностранству

*за измирење пореских и других јавноправних обавеза према страној држави

*за полагање гарантног депозита ради учествовања на лицитацији, тендеру

*за плаћање ради куповине хартија од вредности у иностранству у складу са Законом о девизном пословању за плаћање трошкова лечења у иностранству, као и трошкова боравка који су повезани с тим лечењем

и др.

Још увек је непознато да ли је путник који је покушао илегално да унесе слику Паје Јовановића имао званичну дозволу Народне банке Србије да отвори рачун у банци у иностранству.

Међутим, тврдња заменика градоначеника Београда Горана Весића да било који “домаћи држављанин не сме да има рачун у банци у иностранству” није тачна, будући да, уколико испуњавају услове које прописује Народна Банка Србије, држављани РС смеју да отворе банковни рачун у иностранству. Зато ову изјаву Весића оцењујемо као неистиниту.

Аутор: Тамара Танчић

ИЗВОР: Истиномер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!