Фото: Н.Живановић

Црвени аларм у Србији: Због магле проблеми широм земље, издат апел грађанима

5
(1)

Магла и вечерас смањује видљивост и утиче на успорено одвијање саобраћаја у неким деловима Србије, а најгушћа је поред Саве на обреновачком путу.

Магла отежава саобраћај на свим путевима у Војводини, присутна је на прилазима Београду, на зрењанинском и панчевачком путу, али је најгушћа поред Саве на обреновачком путу, има је и на новом ауто-путу Милош Велики између Лајковца и Обреновца, саопштио је АМСС.

Магла угрожава безбедност и успорава саобраћај на већини путева у Браничевском округу, на подручја Пожаревца, Смедеревске Паланке и Велике Плане.

Због појачаног саобраћаја, што доноси крај викенда, АМС С возачима саветује пуну одговорност за воланом, вожњу са упаљеним светлима за маглу и на већем одстојању између возила, уз додатно стрпљење уколико наиђу на успорену вожњу.

Задржавања на теретним терминалима наших ГП су вишечасова. На Хоргошу теретна моторна возила за излаз чекају пет сати, на Келебији два, Батровцима 10 сати, док се на Градини чека два сата.

Ситуација је посебно аларматна у шест градова у Србији, па се, ако је слушати препоруке, становницима Београда, Панчева, Смедерева, Новог Сада, Беочина, Ваљева и Ниша можда најбоље да данас са гас маскама пролазе градом, ако баш морају да излазе из својих домова.

Већ на први поглед кроз прозор од магле и смога у Београду се не види „прст пред оком“, а опасне ПМ 10 честице забележене су у огромном броју због чега се више српских градова налази на листи најзагађенијијх на свету.

Најлошији ваздух тренутно удишу Београђани, Панчевци, Новосађани, као и грађани Смедерева, Ваљева, а ништа боље није ни код Нишлија.

Једном речју, „црвени аларм“ упаљен је на готово целој територији наше земље, те тако ни у Суботици, Ужицу, Бору и Зајечару није ништа боља ситуација, говоре подаци званичног сајта мерења квалитета ваздуха који је ове градове сврстао у четврти ступањ
загађености.

Здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група (стари, деца, особе са обољењима срца и плућа) могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа, наводи се на званичном градском сајту.

Осетљивим групама се препоручује да избегавају напорне активности у спољашњој средини и да обављање активности преусмере у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха. Осталим грађанима саветује се да скрате дужину боравка вани, смање интензитет напорних активности, праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend