fbpx

Цвијан мало заљуљао СНС кавез, Мишковићу одмах дали пасош да може да клисне у Лондон

0
(0)

Према закону, суд је требало да затражи мишљење од тужиоца пре него што је одлучило да врати пасош власнику „Делта холдинга“

Специјално тужилаштво није обавештено о одлуци судије Владимира Вучинића да врати пасош Мирославу Мишковићу, власнику „Делта холдинга”.

„Немам никакву информацију о томе, нити је тражено мишљење тужилаштва. Није познато да ли је Мишковић отпутовао, о чему је одлучивано, да ли је укинута одлука о обезбеђењу присуства, да ли је мера привремена или трајна. Правило је да се све одлуке достављају странкама, али то у овом случају није учињено”, рекао је за „Политику” Миљко Радисављевић, специјални тужилац.

Према члану 200. Законика о кривичном поступку, о одређивању мере обезбеђивања присуства, односно одузимању или враћању пасоша у фази главног претреса, одлучује веће.

„Ако меру није предложио јавни тужилац, а поступак се води за кривично дело за које се гони по службеној дужности, пре доношења одлуке ће се затражити мишљење јавног тужиоца”, пише у закону.

У случају Мишковића, тужилаштво није упитано за мишљење. Суд има законску могућност да привремено врати пасош особама против којих се воде поступци.

„Догађа се да оптужени затраже да им се одобри пут у иностранство. О сваком случају одлучује се на основу посебне процене, али Мишковић је сувише важан да би се јемство и обећање прихватило као гаранција да неће побећи”, сматра један од судија који није желео да му објавимо име.

У закону пише: „Ако окривљени има неодложну потребу да путује у иностранство,суд може одредити да му се врати путна исправа, уколико постави пуномоћника за пријем поште у Републици Србији и обећа да ће се на сваки позив суда одазвати, или положи јемство.”

Тужилац Радисављевић, као и судије Специјалног суда са којима смо разговарали, ипак не желе да коментаришу одлуку судије Вучинића да Мишковићу врати пасош како би отпутовао у Лондон, нити да кажу ко ће бити одговоран ако он побегне из земље. Судије кажу да није неуобичајено то што судија Вучинић није обавестио јавност о томе да је Мишковићу вратио пасош, већ је необично то што му је пасош враћен.

„Одлука о враћању пасоша Мишковићу је запањујућа. Јемство од 12 милиона евра јесте огромна сума, али не за некога за кога се каже да је власник Србије”, једно је од незваничних мишљења које смо чули.

Према закону, уколико Мишковић прекрши обећање дато суду и 26. децембра не дође на заказано суђење, може му бити одузето јемство од 12 милиона евра, које је положио као гаранцију да ће се одазивати на судске позиве уколико му се одобри одбрана са слободе. Такође, суд може да му одреди притвор, што би могло да значи и међународну потерницу. Судски поступак био би настављен у његовом одсуству.

У пракси Специјалног суда, кажу нам судије са којима смо разговарали, неуобичајено је да се путна исправа врати оптуженом за тешко кривично дело, који располаже огромним богатством и развијеним бизнисом по целом свету и за кога постоји оправдани ризик од бекства.

„Уколико окривљени наведе оправдане разлоге за пут у иностранство, суд нема разлога да одбије да му привремено врати пасош. Суштински, одузимањем путне исправе њему није ограничено кретање. Њему је забрањено да излази из земље без претходног обраћања суду”, каже адвокат Зоран Атељевић, један од бранилаца у поступку за аферу са путарским предузећима, у којем се суди и Мишковићу.

Адвокат сматра да не треба враћање пасоша Мишковићу повезивати са могућим бекством, јер Мишковић нема разлога да ризикује одузимање 12 милиона евра и расписивање потернице.

Доротеа Чарнић

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пукла брана у Ивањици коју су неимари СНС секте реконструисали прошле године! (видео)

4.8 (18) Ал су је оправили, свака им част! Pukla brana u Ivanjici koju su …

Напредна банда и на лажним изборима без праве опозиције краде и купује гласове, прети, бије, уцењује

5 (4) Све већи број неправилности и инцидената бележи се на биралиштима широм Србије, а …

5 Коментара

  1. Све је то смишљено са аминовањем режима. Тако су нам и Мира и Марко, махнули са аеродрома.

  2. требало је мене да питате јер сам ја та која му је вратила пасош и купила му карту у једном правцу. Ето.

  3. UcenaVucicu ako zatvorim sve svoje firme kaze Misko doce do socijalnih nemira.Bolje me pusti i ujedi se za guzu supcino jedna .Naso si mene da zatvaras.

  4. Ovako je i najbolje… Kad je mogao Bogoljub zašto ne i ovaj. Zamajavali bi se i na kraju ništa ne bi bilo. Ovako će se vaditi na sudiju, a i ima i kaucije. Troškariće se … 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *