Цвијић: Kуршумлијска и Врањска бања нови плен за бизнисмене блиске СНС (видео)

5
(4)

Kуршумлијска и Врањска бања, некада у власништу ПИО фонда, то јест свих пензионера, приватизоване су, а купили су их бизнисмени блиски Српској напредој странци, објављено је у новом тексту новинара Вука Цвијића у НИН-у. Цвијић је у Дану уживо на Н1 објаснио да је приватизација приватног власништва омогућена променом закона, да је квадрат хотела продат за 72 евра, а да је помоћник директора за имовинске послове у ПИО фонду добио отказ после низа писама и упозорења на незаконитости и спорне радње у приватизацији бања.

Цвијић објашњава да је увод у приватизацију бања, које су биле у власништу пензионера, била промена закона 2014. године када је Управни одбор ПИО фонда смањен са 21 на седам чланова, од којих четири поставља Влада Србије. Тако стастављен УО доноси одлуку да се бање приватизују, што је и раније покушавано, али је УО успевао да те одлуке стопира.

„Не видим који је интерес пензионера да изгубе бање. А видимо ко их је купио“, истакао је Цвијић у Новом дану.

Kуршумлијску бању купила је А.Д. Планинка из Kуршумлије, у чијем власништву су Пролом и Луковска бања, фабрика Пролом вода, као и парк природе Ђавоља варош. Цвијић додаје да су сувласници Планинке функционери СНС, од којих је један и председник Општине Kуршумлија.

На спорне радње и незаконитости у приватизацији упозоравао је Валеријан Kадијевић, помоћник директора имовинског сектора ПИО фонда. Процес се, међутим, завршио тако што је он добио отказ а бање су приватизоване.

Цвијић открива да је квадрат комплекса хотела Жубор у Kуршумлијској бањи продат за 72 евра и додаје да је цена трипут спуштана, а да је УО ПИО фонда променио одлуке и дозволио да се бање продају за цену која је умањена за 20 до 40 одсто.

Према Kадијевићевим речима, ПИО је у 16.000 квадрата Жубора уложио око 25 милоина евра, а у хотел је својевремено уграђиван и мермер са Брача.

Цвијић свој текст у НИН-у закљичује податком да је ПИО фонд био власник 27 бања, а намера власти је да се све продају.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

5 (5) Упркос економској кризи која је због пандемије корона вируса погодила цео свет па …

Српској баштини на Космету прети нестанак – за 22 године НАТО окупације уништено 150 цркава и манастира

Српској баштини на Космету прети нестанак – за 22 године НАТО окупације уништено 150 цркава и манастира

5 (3) Свест о незавидном положају наше баштине на КиМ се прилично проширила, посебно у …

Један коментар

  1. biznismeni, satanini prijatelji i kumovi su hijene, njihov posao je da otimaju i pljackaju, jebo im pas majku, jedan majmun mnogo opasniji sapu odavno uvlaci u dzep penzionerski, i ne samo njihov, gde vidi rupu tu zavuce, jebe se njemu sta ce ispasti, dal govno il majmunce.
    nego brante i svoje nedajte, razume se i dupe.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend