Цвијић: Kуршумлијска и Врањска бања нови плен за бизнисмене блиске СНС (видео)

5
(4)

Kуршумлијска и Врањска бања, некада у власништу ПИО фонда, то јест свих пензионера, приватизоване су, а купили су их бизнисмени блиски Српској напредој странци, објављено је у новом тексту новинара Вука Цвијића у НИН-у. Цвијић је у Дану уживо на Н1 објаснио да је приватизација приватног власништва омогућена променом закона, да је квадрат хотела продат за 72 евра, а да је помоћник директора за имовинске послове у ПИО фонду добио отказ после низа писама и упозорења на незаконитости и спорне радње у приватизацији бања.

Цвијић објашњава да је увод у приватизацију бања, које су биле у власништу пензионера, била промена закона 2014. године када је Управни одбор ПИО фонда смањен са 21 на седам чланова, од којих четири поставља Влада Србије. Тако стастављен УО доноси одлуку да се бање приватизују, што је и раније покушавано, али је УО успевао да те одлуке стопира.

„Не видим који је интерес пензионера да изгубе бање. А видимо ко их је купио“, истакао је Цвијић у Новом дану.

Kуршумлијску бању купила је А.Д. Планинка из Kуршумлије, у чијем власништву су Пролом и Луковска бања, фабрика Пролом вода, као и парк природе Ђавоља варош. Цвијић додаје да су сувласници Планинке функционери СНС, од којих је један и председник Општине Kуршумлија.

На спорне радње и незаконитости у приватизацији упозоравао је Валеријан Kадијевић, помоћник директора имовинског сектора ПИО фонда. Процес се, међутим, завршио тако што је он добио отказ а бање су приватизоване.

Цвијић открива да је квадрат комплекса хотела Жубор у Kуршумлијској бањи продат за 72 евра и додаје да је цена трипут спуштана, а да је УО ПИО фонда променио одлуке и дозволио да се бање продају за цену која је умањена за 20 до 40 одсто.

Према Kадијевићевим речима, ПИО је у 16.000 квадрата Жубора уложио око 25 милоина евра, а у хотел је својевремено уграђиван и мермер са Брача.

Цвијић свој текст у НИН-у закљичује податком да је ПИО фонд био власник 27 бања, а намера власти је да се све продају.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

Један коментар

  1. biznismeni, satanini prijatelji i kumovi su hijene, njihov posao je da otimaju i pljackaju, jebo im pas majku, jedan majmun mnogo opasniji sapu odavno uvlaci u dzep penzionerski, i ne samo njihov, gde vidi rupu tu zavuce, jebe se njemu sta ce ispasti, dal govno il majmunce.
    nego brante i svoje nedajte, razume se i dupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *