Да је тужилаштво независно, имали бисмо истрагу функционера које Беливук помиње

Да је тужилаштво независно, имали бисмо истрагу функционера које Беливук помиње

У исказу датом тужилаштву, вођа криминалног клана Вељко Беливук, осумњичен за вишеструка убиства, рекао је, између осталог, да му је председник Србије Александар Вучић тражио различите услуге, од застрашивања навијача на трибинама до разбијања грађанских демонстрација.

Вучић је јуче те наводе негирао, изјавивши да је спреман да иде на полиграф, те да ће до сутра изнети још доказа против Беливука.

Председник је рекао да се никада није видео нити комуницирао са Беливуком, док је он у свом исказу потенцирао да контакт и није био непосредан, већ преко Александра Видојевића, званог Аца Рошави, “блиског пријатеља председниковог сина, Данила Вучића”.

Професор права Владимир Вулетић, оснивач покрета „Црно на бело“ и бивши потпредседник ФК Партизан, каже за Данас да исказ вође криминалне групе дат на саслушању пред тужиоцем, најречитије потврђује спрегу носилаца највиших државних функција и Беливукове скупине.

– Ту је све: разбијање демонстрација, спречавање протеста, пријатељске услуге за Звездана Терзића, лични сусрети у чувеном стану на Звездари, чланство у СНС-у и, најзад, упечатљива потврда онога што сам изнео још почетком марта: Александар Видојевић (Аца Рошави) лични пријатељ Данила Вучића, чији је оперативни шеф Новак Недић, генерални секретар Владе Србије, био је директна веза Беливука и Вучића. То је Вучић покушао да прикрије на познатој мартовској конференцији за новинаре – истиче Вулетић.

Он додаје да су у Беливуковом исказу поменути сви који су најгласнији у његовом прогону – “ ту су Вучић, Брнабић, Глишић, Вулин, Вујачић. Јер „не лаје кера села ради, већ себе ради””.

– Надлежни тужилац би већ данас, ако има и мрву професионалног кредибилитета, морао да иницира саслушање председника Вучића на ове околности, али у силованој правној држави важнији је хитан реизбор Загорке Доловац у трећи мандат. У правној држави, коју ћемо заједно повратити – судићемо им. Свима. Црно на бело – закључује Владимир Вулетић.

Адвокат Владимир Терзић истиче за Данас да исказ Беливука не садржи признање кривичних дела која се њему и његовој групи стављају на терет, али, садржи оно што је читава јавност Србије сумњала, да је та група била под контролом овог режима, “тачније породице Вучић и најближих сарадника”.

– Наравно да су сви били убеђени да се ради о контролисаном криминалу, са тешким последицама по многе грађане, јер су неки платили животима своју непослушност, а већина грађана је држана у страху и покорности, то сазнајемо из оног дела исказа где Беливук говори о сузбијању протеста и незадовољстава грађана, навијача, као и контроли над хулиганима у случају Геј параде – наводи Терзић.

Он додаје да је права штета што окривљени за кога постоји основана сумња да је организатор организоване криминалне групе не може бити предложен за окривљеног сарадника.

– Да је тужилаштво независно како је то законом предвиђено, данас бисмо имали истрагу против највиших државних функционера о којима Беливук говори. Здрави, канцером незахважени део државе би кренуо у обрачун са „власницима“ Беливукове групе, према којима би се отворила истрага за најтежа кривична дела. Можда не може Беливук по Законику о кривичном поступку да буде окривљени сарадник, али може неко нижег криминалног ранга, а ко има сазнања о спрези власти и ове групе, што је у овом тренутку научна фантастика, и сада постаје све јасније зашто је криминализованом режиму важно место „успаваног“ Републичког јавног тужиоца – закључује Терзић.

Новинар НИН-а Вук Цвијић оцењује за наш лист да многе ствари које је Беливук изнео у исказу јесу истините, и да их су потврдили и припадници МУП-а, са чиме је јавност већ упозната.

– О везама Вучића са Беливуком говорили су јавно из Управе криминалистичке полиције. Бивши инспектор УКП Милан Думановић је о томе причао за НИН. Затим, очито је да је Беливукова група на трибинама физички спречавала да се навија против Вучића. То је било видљиво. Видимо и да се уместо озбиљне истраге веза ове групе са одређеним структурама у држави – води кампања. Медијска, преко медија под контролом власти – истиче Цвијић.

На питање шта ћемо видети у наредних 48 сати као нове доказе које је најавио Вучић, наш саговорник каже да ће то бити неки спин.

– Медијска кампања, спин је у пуном јеку и очекујем да ће се са тим наставити. Вучић ће појачати своја гостовања у режимским медијима. Оно што не видим је да људи из институција иступају. Нажалост, сведоци смо да нема правих избора ни у правосуђу ни у тужилаштву. За избора главног тужиоца имамо једног кандидата, и то кандидата који протежира власт. Институције које би требало да дају одговоре о овоме, ћуте – наглашава Цвијић.

Адвокат Виктор Гостиљац објашњава за Данас да начелно и законски посматрано, могућност доказивања изнетих тврдњи у Беливуковој изјави је иста као и у сваком другом предмету, односно да ће одбрана окривљеног вероватно предложити сведоке који би потврдили оно што је речено.

– Наравно, чини се да је позиција окривљеног увек помало комромитована његовим положајем у којем има право и да говори неистину. Дакле, искуство ми говори да онај ко се налази на оптуженичкој клупи тешко успева да, пост фестум, нашкоди ономе који га је на ту клупу сместио. У судском процесу, уколико буде квалитетан, утврдиће се судска истина. Треба бити задовољан ако се она у што већој мери поклапа са правом истином – наглашава Гостиљац.

На питање да прокоментарише исказ осумњиченог, Сања Михајловић, мајка Горана Михајловића, чији се нестанак априла 2019. године доводи у везу са криминалном групом Вељка Беливука, каже за Данас да то “није ништа што нисмо очекивали”. Упитана да ли је изненађује помињање Вучића и његова наводна веза са овом криминалном групом, одговара контрапитањем – ко је створио групу Вељка Беливика?

– Питање је ко је све то дозволио? Колико се дуго знало шта Веља и његова група раде? Коме и због чега је то одговарало? Зашто је ослобођен после убиства на шинама? Зашто бране тог истог тужиоца Александра Исаиловића, ако је све урађено како треба? Да ли би се све ово десило да је Веља ухапшен 2017? – пита мајка младића који се већ две године води као нестао, док изнова гледа слика измасакрираних и обезглављених тела које им свакодневно пласира државни врх и њихови медији.

Наша саговорница каже да је у једном тренутку рекла да јој приказивање слика личи на слање поруке некоме или застрашивање. Јуче смо, у Беливуковом исказу који је пренео Крик, видели да он, чак и из притвора, упућује претње: “Испричаћу још детаља, ако се одређени људи не опамете”.

– Ово је све фарса. Нажалост. Плашим се да ће објављивањем слика, оне као доказ бити компромитовани. Све ово је нечувено. Ми као родитељи једино тражимо противе и објавл се слике не објављују. Међутим, упркос апелу, они то и даље чине. Питамо се чему то служи – каже Михајловић.

Вељко Беливук, шеф криминалне групе осумњичен за више бруталних ликвидација, на саслушању у тужилаштву пре две недеље негирао је да је убица, али је говорио о свом наводном односу са председником Србије Александром Вучићем и другим људима из врха Српске напредне странке, пише Мрежа за истраживање корупције и кирминала (КРИК).

Како је испричао, Вучић и његови сарадници тражили су му више услуга – да контролише да се на Партизановим трибинама не скандира против председника, да застрашује оне који су организовали протесте против власти, обезбеди мир на Паради поноса, али и да утиче на таксисте да откажу протесте против апликације за превоз „CarGo“, пише у транскрипту Беливуковог саслушања до којег је дошао КРИК.

Чомић: Забрањено ми је да коментаришем садржај медија

Министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић изјавила је, одговарајући на питање шта мисли о фотографијама на телевизији на којима се приказују оскрнављена тела, да су за све садржаје који нису законски, надлежни Савет за штампу у штампаним медијима и Регулаторно тело за електронске медије када је реч о електронским медијима.

„Мени је забрањено да говорим о садржају било ког медија, као што нам је забрањено да коментаришемо истраге и пресуде“, рекла је Чомић, која није желела да коментарише ни изјаву председнице Савета РЕМ-а да су фотографије измасакрираних тела “едукативног карактера”, јер, како је навела “постоје органи који треба да утврде да ли је она незаконито поступала”.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сарадник земунског клана др смрт прети Србима: Ковид пропуснице су спремне!

Сарадник земунског клана др смрт прети Србима: Ковид пропуснице су спремне!

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да су ковид пропуснице спремне, али да одлука …

Владимир Гајић: Београд на води је приватна инвестиција браће Вучић

Владимир Гајић: Београд на води је приватна инвестиција браће Вучић

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је Београд на води …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *