fbpx

Дачић: Демократе су претерале у Војводини

0
(0)

Председник Владе Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да не зна да ли ће бити могуће да се владајућа коалиција у Новом Саду прекомпонује. Он је, међутим, поновио да је његов генерални став да коалиције на локалу, где год је то математички изводљиво, треба да се саобразе коалицији која постоји на републичком нивоу.

Дачић је новинарима у Сремској Каменици рекао да његова улога није да потпаљује атмосферу, већ да је смирује, а онима који изражавају негодовање у ишчекивању расплета у градској власти Новог Сада поручио да нико никоме не сме да прети и да се политичка борба мора одвијати искључиво на политичком нивоу.

Он је оптужио Демократску странку због тога што је у појединим општинама и у покрајинској власти истиснула социјалисте из коалиције.

„Демократе су мало претерале. На шта то личи? Моје мишљење је да, ако већ на покрајинском нивоу нисмо на власти, власт на локалним нивоима треба уподобити коалицији која постоји на републичком нивоу, уколико је то политички и математички могуће“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, убичајено је да се састав коалиције са републичког нивоа пренесе и на ниже нивое власти, и тај принцип је примењен и током прошле владе када је коалиција СПС-ПУПС-ЈС сарађивала са демократама.

„Договор је зато да се до краја године у општинама где је то могуће исправе коалиције направљене пре него што је формирана републичка влада“, рекао је Дачић.

Он је, и поред тога што СПС није на власти у покрајинским органима Војводине, поручио да Влада Србије неће повући ниједан потез који би ишао у прилог заоштравању односа са покрајинсом влашћу, о чему ће наредних дана и разговарати са представницима владе Бојана Пајтића.

Конструктивност, како је објаснио, треба показати и када је реч о спроводењу одлука Уставног суд Србије према којима су поједини делови Сатута Војводине неуставни, као би се омогућило поштовање Устава и истовремено поштовала аутономија Војводине у делу статута који није противуставан.

„Сматрам да аутономија Војводине јесте аутономија у Србији, а не против Србије, и нема потребе да се заоштрава ситуација. Ја знам да је политичарима добро да кажу да неко угрожава аутономију па се онда они наводно боре за њемо очување. Ова влада није предузела ништа што би угрозило аутономију“, закључио је Дачић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЈБ: Изменом закона о референдуму Вучић и Дачић припремају терен за предају Kосова окупатору

4 (5) Покрет Доста је било саопштио је данас да Српска напредна странка и Социјалистичка …

Вучић и Дачић војне залихе оружја и муниције предавали приватницима за продају?! (видео)

4.9 (7) Питам Вучића и да ли је одлукама Владе, преко државног СДПР, са стокова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *