fbpx

Укидање обавезних фискалних каса за занатлије

0
(0)

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је данас, да ће већ током овог месеца бити укинута обавеза занатлија да држе фискалне касе и ГПРС системе.

„Ако ту обавезу немају адвокати, нема основа да је имају и занатлије“, рекао је Динкић, наглашавајући „да то не значи да неће бити финансијске дисциплине“.

Према његовим речима, контролу нерегистрованих предузећа преузеће пореска управа од тржишне инспекције, а они који имају нерегистровану радњу, имаће одређени период прилагођавања и уласка у легални систем пословања.

Динкић је рекао да радње и угоститељски објекти неће бити затварани уколико не буду издали фискални рачун, већ ће бити новчано кажњени.

Министар је најавио да ће најкасније до краја августа бити обезбеђена финансијска подршка предузетницима, за одржавање ликвидности. Како је објаснио, реч је о кредитима чија би камата требало да износи један до два одсто годишње, а одобравао би их Фонд за развој.

Он је додао да би до краја септембра требало да буду укинути и поједини парафискални намети, наглашавајући да он сматра да свакако треба укинути фирмарину за занатлије и комуналну накнаду за истицање рекламе и позвао занатлије да кажу шта још од намета треба да се укине.

Током јесени, нагласио је он, биће и промењен закон о ауторским правима и биће укинута обавеза плаћања музичког динара.

Динкић је најавио и друге мере, које неће моћи одмах да буду примењене, због дефицита у буџету, али би већ од почетка наредне године могле да заживе.

Једна од њих је и бесповратна подршка за инвестије у занатству, која би предвиђала да држава подржи предузетнике који обезбеде најмање 50 одсто сопствених средстава, од укупне вредности инвестиције, док би преостали део финансирала држава.

У оквиру Министарства биће формирам Сектор за предузетништво, на чијем ће челу бити Драгијана Радоњић Петровић, рекао је Динкић. Он је најавио и усвајање Закона о занатству и основање занатске коморе, подсетивши да у претходној влади није било политичке воље за то, али да су се тада створили услови, да се тај закон усвоји.

Динкић је изразио очекивање да ће до краја септембра бити усвојене измене закона о порезу на додату вредност, тако да ће сва мала и средња предузећа тај порез плаћати по наплати робе, али ће то моћи да се примењује тек од јануара.

Оно што ће одмах ступити на снагу чим буду усвојене измене закона јесте да се помери цензус за улазак предузећа у систем ПДВ-а са четири милиона динара на 10 милиона динара, додао је Динкић.

Он је рекао да је четврти дан на функцији министра финансија и привреде у новој влади Србије и да га је већ дочекала „шума“ проблема и најавио да ће их решавати по приоритетима, а прво је да се консолидује буџет, да се растерети привреда и да се крене у развојне пројекте.

Динкић је нагласио да је циљ модернизација Пореске управе, да се папирологија и бирократија сведу на што мању меру и да се пређе на електронске уплате пореза.

Он је најавио и укидање закона о девизном пословању, повећање пореза на добит са 10 на 15 процената, као и борбу против мита и корупције у оној мери колико је то у његовој могућности, а то је укидање бирократских процедура како нижи службеници не би били подложни тим лошим друштвеним појавама.

Динкић је најавио и подстицајне програме за оне који запошљавају мање од 50 радника, али ће ти програми моћи да се спроводе тек од наредне године, због садашње „рупе“ у буџету.

Динкић је најавио нови састанак са занатлијама већ у октобру.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *