fbpx

Данас почиње зима и ево шта кажу каква ће бити

0
(0)

Зима ове године почиње 21. децембра, у 17 сати и 28 минута, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ у Београду.

У истом тренутку, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње лето. На дан почетка зиме обданица је најкраћа, а ноћ најдужа.

Сунце у Београду изашло је у 07.13, а залази у 16.00, што значи да ће обданица да траје осам сати и 47 минута, а ноћ 15 сати и 13 минута.

Климатски изгледи показују да ће температуре ваздуха у току зиме 2017/18. године у Србији бити изнад просечних вредности за око један степен, саопштио је републички хидрометеоролошки завод Србије.

Другим речима, метеоролози очекују да ће зима која је пред нама бити топлија у односу на претходну која је била хладна у већем делу Србије.

Метеоролози очекују да ће вредности средње зимске температуре ваздуха бити у интервалу од један степен до четири степена, односно од -4 до нула у планинским пределима.

У току зиме се не очекују екстремно ниске температуре у дужем временском периоду, односно не очекују се таласи хладоноће и ледених дана попут оних из фебруара 2012. када је забележен велики број ледених дана у континуитету.

Међутим, како се истиче у саопштењу РХМЗ-а, без обзира обзира на климатске изгледе који указују да ће зима бити изнад просека, постојаће услови за појаву таласа хладноће, нарочито крајем јануара и почетком фебруара.

Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије, број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0 степени, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 65 до 85 дана.

Очекује се и да ће бити и од 10 до 20 ледених дана, а на планинама од 25 до 45.

Климатски изгледа указују да ће током предестојеће зиме количина падавина бити на нивоу годишњег просека.

Вестионлине, б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од сутра обавезне зиме гуме (видео)

0 (0) Возачи у Србији од сутра до 1. априла обавезни су да користе зимску …

Тешка ситуација у селима око Ивањице и Нове Вароши , 1500 домаћинстава без струје

0 (0) ИВАЊИЦА – Око 900 домаћинстава у општини Ивањица и данас је без струје, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *