Данас почиње зима и ево шта кажу каква ће бити

Зима ове године почиње 21. децембра, у 17 сати и 28 минута, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ у Београду.

У истом тренутку, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње лето. На дан почетка зиме обданица је најкраћа, а ноћ најдужа.

Сунце у Београду изашло је у 07.13, а залази у 16.00, што значи да ће обданица да траје осам сати и 47 минута, а ноћ 15 сати и 13 минута.

Климатски изгледи показују да ће температуре ваздуха у току зиме 2017/18. године у Србији бити изнад просечних вредности за око један степен, саопштио је републички хидрометеоролошки завод Србије.

Другим речима, метеоролози очекују да ће зима која је пред нама бити топлија у односу на претходну која је била хладна у већем делу Србије.

Метеоролози очекују да ће вредности средње зимске температуре ваздуха бити у интервалу од један степен до четири степена, односно од -4 до нула у планинским пределима.

У току зиме се не очекују екстремно ниске температуре у дужем временском периоду, односно не очекују се таласи хладоноће и ледених дана попут оних из фебруара 2012. када је забележен велики број ледених дана у континуитету.

Међутим, како се истиче у саопштењу РХМЗ-а, без обзира обзира на климатске изгледе који указују да ће зима бити изнад просека, постојаће услови за појаву таласа хладноће, нарочито крајем јануара и почетком фебруара.

Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије, број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0 степени, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 65 до 85 дана.

Очекује се и да ће бити и од 10 до 20 ледених дана, а на планинама од 25 до 45.

Климатски изгледа указују да ће током предестојеће зиме количина падавина бити на нивоу годишњег просека.

Вестионлине, б92

Актуелно

ЛЕДЕНИ ТАЛАС ЗАХВАТИО КОНТИНЕНТ: Широм Европе 54 особе умрле од последица хладноће

Број жртава хладноће широм Европе достигао је 54, при цему је највише јуди страдало у …

Европа у минусу: Ледено широм континента, температуре и до -40

Талас хладног времена из Сибира оборио је јутрос температуру дубоко испод нуле широм Европе и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons