Политика

Давитељ против давитеља!

ЗАШТИТНИК грађана Саша Јанковић оптужио је министра одбране Братислава Гашића да га је “непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама” приморао да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији, у моменту док је, како се наводи у саопштењу омбудсмана, “директор Агенције у свему сарађивао са Јанковићем и стављао му на увид до сада непоказана документа Агенције о догађају током Параде поноса”.

У допису који је Јанковићева канцеларија упутила медијима пише да је, “пре него што је министар Гашић увредама приморао заштитника грађана и његове сараднике да напусте састанак са директором ВБА, генерал Петар Цветковић показао је заштитнику оперативни документ бр. 44-123 од 7. 10. 2014. године, означен као строго поверљив, који садржи детаљне изјаве које је троје грађана дало припаднику ВБА о почетку и току инцидента у којем су повреде добили брат председника Владе и више других лица”.

– Тај документ није достављен Тужилаштву, нити је његова садржина наведена у документима које је ВБА доставила Тужилаштву – наводи канцеларија. – Цветковић је заштитнику грађана изјавио и да је наредбу о ангажовању ВБА у случају током Параде поноса добио усмено од министра Гашића, “неколико дана” после догађаја, заједно са руководиоцем Управе Војне полиције и да не зна да ли је наредба касније дошла и писмено, мада заштитник грађана има сазнања да јесте.

Понашање министра Гашића, “који је заштитника грађана ненајављено дочекао у кабинету директора ВБА”, пише у саопштењу, на почетку и током састанка било је испод сваког институционалног, па и елементарног нивоа пристојности.

– Министар је прво поново оспоравао законско овлашћење заштитника грађана да приступи документацији о случају, говорио о његовим наводним “политичким амбицијама”, предлагао му да своја овлашћења искористи у свом приватном случају, прекидао разговор директора ВБА и заштитника грађана и коначно рекао заштитнику грађана да је војску служио “у кантини, кафе-кухињи Светка Ковача” – саопштио је омбудсман.

Јанковић раније током дана није желео да коментарише позив који му је претходно упутио министар Гашић – да објасни на који начин је пре 22 године страдао његов пријатељ Предраг Гојковић. Председник Владе Александар Вучић негирао је да се на омбудсмана врши било какав притисак у вези с овим догађајем. На конференцији за новинаре премијер је рекао да не жели да коментарише Јанковићеве поступке.

– Ћутим као заливен сваког дана и нећу ни реч да кажем зато што мислим да он својим понашањем најбоље говори о себи – оценио је Вучић, наводећи да Јанковић штити себе и своју функцију, пише по свету и жали се. – Замислите да је из мог пиштоља неко убијен, шта бисте ми ви радили, крв бисте ми пили дан и ноћ, метафорично. Било би – какав је то пиштољ, па бисте ишли да га узимате и да пуцате из овог и оног угла. Не би било ствари коју не бисте урадили.

Вучић је рекао да је у медијима цензурисано писмо породице трагично настрадалог Гојковића.

– Када кажемо да и та породица има право на своју истину, онда се сматра да је то “страшан притисак”. – Који притисак, је л’ га неко сменио, је л’ неко нешто тако ради? – запитао се премијер.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!