fbpx

Давитељ против давитеља!

0
(0)

ЗАШТИТНИК грађана Саша Јанковић оптужио је министра одбране Братислава Гашића да га је „непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама“ приморао да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији, у моменту док је, како се наводи у саопштењу омбудсмана, „директор Агенције у свему сарађивао са Јанковићем и стављао му на увид до сада непоказана документа Агенције о догађају током Параде поноса“.

У допису који је Јанковићева канцеларија упутила медијима пише да је, „пре него што је министар Гашић увредама приморао заштитника грађана и његове сараднике да напусте састанак са директором ВБА, генерал Петар Цветковић показао је заштитнику оперативни документ бр. 44-123 од 7. 10. 2014. године, означен као строго поверљив, који садржи детаљне изјаве које је троје грађана дало припаднику ВБА о почетку и току инцидента у којем су повреде добили брат председника Владе и више других лица“.

– Тај документ није достављен Тужилаштву, нити је његова садржина наведена у документима које је ВБА доставила Тужилаштву – наводи канцеларија. – Цветковић је заштитнику грађана изјавио и да је наредбу о ангажовању ВБА у случају током Параде поноса добио усмено од министра Гашића, „неколико дана“ после догађаја, заједно са руководиоцем Управе Војне полиције и да не зна да ли је наредба касније дошла и писмено, мада заштитник грађана има сазнања да јесте.

Понашање министра Гашића, „који је заштитника грађана ненајављено дочекао у кабинету директора ВБА“, пише у саопштењу, на почетку и током састанка било је испод сваког институционалног, па и елементарног нивоа пристојности.

– Министар је прво поново оспоравао законско овлашћење заштитника грађана да приступи документацији о случају, говорио о његовим наводним „политичким амбицијама“, предлагао му да своја овлашћења искористи у свом приватном случају, прекидао разговор директора ВБА и заштитника грађана и коначно рекао заштитнику грађана да је војску служио „у кантини, кафе-кухињи Светка Ковача“ – саопштио је омбудсман.

Јанковић раније током дана није желео да коментарише позив који му је претходно упутио министар Гашић – да објасни на који начин је пре 22 године страдао његов пријатељ Предраг Гојковић. Председник Владе Александар Вучић негирао је да се на омбудсмана врши било какав притисак у вези с овим догађајем. На конференцији за новинаре премијер је рекао да не жели да коментарише Јанковићеве поступке.

– Ћутим као заливен сваког дана и нећу ни реч да кажем зато што мислим да он својим понашањем најбоље говори о себи – оценио је Вучић, наводећи да Јанковић штити себе и своју функцију, пише по свету и жали се. – Замислите да је из мог пиштоља неко убијен, шта бисте ми ви радили, крв бисте ми пили дан и ноћ, метафорично. Било би – какав је то пиштољ, па бисте ишли да га узимате и да пуцате из овог и оног угла. Не би било ствари коју не бисте урадили.

Вучић је рекао да је у медијима цензурисано писмо породице трагично настрадалог Гојковића.

– Када кажемо да и та породица има право на своју истину, онда се сматра да је то „страшан притисак“. – Који притисак, је л’ га неко сменио, је л’ неко нешто тако ради? – запитао се премијер.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЈДЕ! Преко социјалних станова до нивоа највећих светских служби

0 (0) СРБИЈА нема већи интерес од очувања слободе, а када њу имате уз мир …

Досије „Полицијска мафија“ (2): Гашићев кум и бивши безбедњак наручили убиство полицајца!

5 (3) Криминална група коју је предводио бивши директор БИА-е, Саша Вукадиновић, његов зет Зоран Јовановић, затим …

Један коментар

  1. Ovi svi kao da su dosli sa ulice, a Vucic kao da je pusten sa lanca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *