Како је Ђуро од управника војног ресторана у Сомбору стигао до генерала контраобавештајне службе?!
фото: Министарство одбране

Како је Ђуро од управника војног ресторана у Сомбору стигао до генерала контраобавештајне службе?!

Директор Војно-безбедносне агенције, бригадни генерал Ђуро Јованић, за свега четири године успео је да напредује од чина капетана до пуковника. Официр којег представници Војног синдиката оптужују да стоји иза прислушкивања њихових чланова, најпре је, како тврде из ВСС, био ађутант некадашњег министра одбране Александра Вучића, да би након тога, за време мандата министара Братислава Гашића и Зорана Ђорђевића, периоду од 2012. до 2015, чак три пута ванредно унапређиван.

Подсетимо Војни синдикат Србије (ВСС) недавно је упутио је представку инспектору војних служби безбедности, у којој тражи да се испита рад директора ВБА, односно зашто су ресурси те војне службе безбедности коришћени за тајно праћење активности синдиката, његових чланова и чланова њихових породица, речено је за Нова.рс из ВСС.

Из овог синдиката су нам такође саопштили да је на њихову адресу стигла и притужба на поступак доделе службеног стана у Јованићу у којој се наводи да му је претходни министар одбране, Александар Вулин, пред одлазак са дужности, под сумњивим околностима и супротно прописима, експресно доделио стан преко реда и ван ранг листе.
Да Јованић ужива повлашћени положај у неколико наврата је истицао Новица Антић, председник ВСС, који за наш портал објашњава како је директор ВБА муњевитом брзином напредовао до чина генерала.

„Генерал Јованић је од обичног капетана до пуковника напредовао за свега четири године иако је по закону, у случају ванредног унапређивања требало да прође најмање седам и по година, а у том периоду је Јованић чак три пута ванредно унапређен. Које је то херојско или важно дело за државу и војску учинио Јованић три пута? Данас је тај човек бригадни генерал у који чин је такође ванредно унапређен 2019. године“, истиче Антић и објашњава како функционише регуларни напредак у каријери једног официра.

„Законом о Војсци Србије прописано је време које војно лице, у конкретном случају официр, треба да носи неки чин, као и када редовно или ванредно може бити унапређено у виши чин. Да би један официр напредовао од чина капетана до пуковника, по закону у редовним околностима треба да прође најмање 15 година. Да би био ванредно унапређен мора да је учинио неко херојско дело или дело од посебног значаја за Војску или државу и да је провео у чину најмање половину времена прописаног за ношење тог чина“, наводи он.

Према његовим речима, у случају ванредног унапређења Јованић је грубо прекршен закон.

„За његова експресна унапређења није био испуњен ниједан законски услов. То другим речима значи да је кроз службу муњевито напредовао нечијом злоупотребом овлашћења. Ако узмемо у обзир да о стањима у служби официра чина од мајора до пуковника одлучује министар, онда је јасно ко је најодговорнији што је он данас најмлађи генерал у историји ВС, који је од управника војничког ресторана у Сомбору до генерала контраобавештајне службе у којој нема ни дана радног стажа, стигао за свега 15 година. Док велики број официра и подофицира Војске Србије један чин носи по 15 година, Јованић је за то време био 4 пута незаконито ванредно унапређен“, упозорава Антић.

Наш саговорник упозорава и на то да је Јованић својим понашањем значајно нарушио углед ВБА.

„Ово, као и сумњиве околности под којима је преко реда добио стан квадратуре која му не припада, као и бројне злоупотребе које је вршио и врши злоупотребљавајући службену дужност на којој се налази и институцију на чијем је челу, озбиљно су пољуљали интегритет и углед некада елитне ВБА и захтевају хитну реакцију тела надлежних за контролу рада служби безбедности. Након свега намеће се питање, коме и како служба на чијем је челу овакав човек може гарантовати безбедност и вршити безбедносне провере“, поручује Антић.

Портал Нова.рс је овим поводом навода о Јованићу контактирао надлежне у ВБА и Министарству одбране, али до објављивања овог текста нисмо добили одговоре на наша питања.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачки медији пишу о томе како ЕПС воде неспособни и нестручни страначки кадрови!

Немачки медији пишу о томе како ЕПС воде неспособни и нестручни страначки кадрови!

Иако Србија купује руски гас по повлашћеној цени, та земља се бори с несташицом енергије. …

Војник дао рок немачкој влади: Повуците мере или ће бити мртвих на пољима! (видео)

Војник дао рок немачкој влади: Повуците мере или ће бити мртвих на пољима! (видео)

Немачки војник дао је својој влади ултиматум до данас у 16.00 сати да повуче све …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *