Економија

Дефицит буџета на крају јула 39,6 милијарди динара

За седам месеци дефицит буџета Србије износио је 39,6 милијарди динара, док је јавни дуг на крају јула био 28,36 милијарди евра, што је 55,2 одсто бруто домаћег производа (БДП), објавило је Министарство финансија.

Јавни дуг Србије на крају јула ове године износио је 28,36 милијарди евра, што је чинило 55,2 одсто бруто домаћег производа (БДП), објавило је данас Министарство финансија.

На крају јуна јавни дуг је био 28,26 милијарди евра, односно 55 одсто БДП-а.

Јавни дуг Србије је на крају прошле године износио 26,66 милијарди евра, или 57,4 одсто БДП-а.

Kада је реч о дефициту, он је за седам месеци ове године износио 39,6 милијарди динара јер су приходи били 844,8 милијарди, а расходи 884,4 милијарде динара, објавило је данас Министарство финансија.

Само у јулу је остварен суфицит у износу од 35,9 милијарди динара.

У јулу су наплаћени приходи у износу од 148,7 милијарди динара, од чега су порески приходи износили 133,3 милијарде динара.

Највећи део пореских прихода односи се на уплату ПДВ у износу од 61,5 милијарди динара, акциза у износу од 43,7 милијарди динара и пореза на добит у износу од 14,4 милијарде динара (један део обавеза по основу коначног обрачуна пренет је из јуна).

Непорески приходи остварени су у износу од 14,8 милијарди динара, а прилив донација у јулу износио је 0,6 милијарди динара.

Расходи су извршени у износу од 112,8 милијарди динара.

Kако је прецизирано, расходи за запослене, у јулу, су износили 27,3 милијарде динара, субвенције су исплаћене у износу од 12,1 милијарду динара, капитални издаци 20,1 милијарду динара, а трансфери оранизацијама за обавезно социјално осигурање (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО) 10,9 милијарди динара.

На нивоу опште државе у периоду јануар – јул остварен је фискални дефицит у износу од шест милијарди динара и примарни фискални суфицит у износу од 73,1 милијарду динара.

Према ревидираном плану извршења буџета опште државе, за овај период планиран је фискални дефицит у износу од 186 милијарди динара, објавило је Министарство финансија.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!