Дигиталне технологије помоћи ће у борби против наркотика

Дигиталне технологије помоћи ће у борби против наркотика

0
(0)

19.11.2011. –

Русија је предложила својим америчким колегама да се направи интерактивна дигитална карта нарко-усева и нарколабораторија у Авганистану. Ово је саопштио шеф Федералне службе РФ за контролу промета наркотика Виктор Иванов после заседања радне групе за супротстављање незаконитом промету наркотика, формиране у оквиру билатералне руско-америчке председничке комисије.

Састанак је одржан у Чикагу и већ је пети по реду. У протоколу потписаном о његовим резултатима земље су се изразиле за наставак заједничких антинаркотичких операција, размену оперативних информација поводом наркокуријера и маршрута транспорта наркотика.

Главну пажњу руска страна поклонила је проблему гајења наркокултура и производње наркотика у Авганистану. Зна се да је за године одржавања антитерористичке операције у овој земљи снагама коалиције НАТО, производња опојног мака тамо скочила неколико пута. Авганистан се практично претворио у нарко монополисту у светском подземљу. Ситуацију погоршава и то што Американци не виде као своје приоритетне задатке у Авганистану борбу против наркоусева. Они кажу: сељаци се лишавају зараде и прећи ће на страну талибана. Зато поред интерактивне карте, која би омогућила да се сакупе широке информације о томе где се налазе усеви и нарколабораторије, руска страна предложила је Американцима да урпосте систем усаглашавања мера за борбу против наркотичке опасности, саопштио је новинарима Виктор Иванов.

Иступио сам са предлогом да се формира својеврсна уједињена команда, где би ушли представници не само Федералне службе за контролу наркотика и Агенције аз борбу против наркотика САД, већ и војници – представнци НАТО-а, који одговарају за извођење операције у Авганистану. Пошто ликвидација нарколабораторија и инфраструктуре поља мака у Авганистану, узимајући у обзир војно-политичку ситуацију, није могућа без учешћа војске.

По мишљењу шефа руског антинаркотичког ресора, борба против промета наркотика ће бити много лакша ако сама производња наркотика буде уништена у корену. Управо у томе се састоји разлика прилаза руских и америчких антинаркотичких служби, истакао је Виктор Иванов.

Постоје, наравно, разлике. Оне су везане за то што низ државних посленика САД предлаже да се концентришу нарпори на пресретање шверца наркотика у државе Средње, Централне Азије. Русија предлаже да се испуне одлуке Генералне скупштине УН, бирајући као приоритетан задатак уништавање производње наркотика непосредно у Авганистану. Ако не буде поља опојног мака, неће бити ни промета наркотика.

 

Извор: Голос России
Дигиталне технологије помоћи ће у борби против наркотика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија напушта Међународну свемирску станицу 2025. године и прави своју орбиталну станицу

Русија напушта Међународну свемирску станицу 2025. године и прави своју орбиталну станицу

0 (0) Русија је најавила да ће се повући из пројекта Међународне свемирске станице (МСС) …

Операција „Тишина“: Откривени детаљи плана за извођење пуча и атентата на Лукашенка (видео)

Операција „Тишина“: Откривени детаљи плана за извођење пуча и атентата на Лукашенка (видео)

3 (2) Осумњичени за припрему пуча у Белорусији планирали су да опљачкају и присвоје имовину …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend