Дијаспора унела милијарду евра у Србију за прва 4 месеца

0
(0)

БЕОГРАД: За четири месеца ове године дијаспора је у Србију унела више од милијарде евра, што је за два одсто више у односу на исти период 2018. године.

Ако се узме у обзир да тек предстоје годишњи одмори и да ће велики број грађана Србије који раде у иностранство доћи у домовину, то би могло да значи, пише данашњи Kурир, да би ове године девизне дознаке из иностранства могле добро да премаше износ од 3,4 милијарде евра, колико су износиле 2018.

Kако објашњавају у Народној банци Србије, највећи проценат дознака, око 80 одсто, у еврима је и долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске.

У НБС кажу да се просечан износ примљених дознака разликује у зависности од дестинације и начина њиховог слања – преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке у 2018. кретао се око 260 евра, док је преко рачуна банака већи и кретао се око 2.000 евра.

Дознаке традиционално представљају релативно стабилан прилив из иностранства од око осам процената БДП на годишњем нивоу, додају у НБС.

И у Привредној комори Србије истичу да је прилив дознака из иностранства важан за грађане јер представља допуну њихових примања, а посредно, преко повећане потрошње, одражава се и на привреду Србије.

Извор: дневник.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уједињена македонска дијаспора за сутра најавила протест против Заева

0 (0) Македонска дијаспора, која се противи промени Устава и имена Републике Македоније, позвала је …

Српска дијаспора убризгава огроман новац у земљу али и даље нема основна грађанска права!

0 (0) Дијаспора је послала у Србију током пет месеци 2018. године једну милијарду и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *