Шаљете новац у Србију? Од данас сте у јединственом регистру државе

Шаљете новац у Србију? Од данас сте у јединственом регистру државе

Регистрација корисника новчаних дознака креће од, сутра 1. јуна, а регистар ће водити Народна банка Србије.

Због прања новца НБС ће убудуће водити регистар корисника новчаних дознака и регистар сефова. На основу Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, ова овлашћења добија централна банка, а посао регистрације почиње од 1. јуна 2020, саопштено је раније.

У регистрима ће се водити подаци о корисницима новчаних дознака, а не и о конкретним новчаним трансакцијама и износима тих трансакција, а подаци из јединственог регистра неће бити јавно доступни.

Како је раније наведено, обавезу редовног достављања података у регистар корисника новчане дознаке имају сви пружаоци платне услуге извршавања новчане дознаке – банке и платне институције које пружају ову услугу, као и Пошта Србије.

„Напомињемо да ће се у овом регистру водити само подаци о корисницима платне услуге извршавања новчане дознаке, која представља платну услугу код које се средства примаоцу исплаћују у готовом новцу, а не преко платног рачуна, што је у овом тренутку услуга која се у највећој мери код прекограничних трансакција пружа преко глобалних сервиса за пренос новца као што су Вестерн јунион, Маниграм или РИА“, рекли су у НБС.

Подаци у овом регистру односиће се на кориснике ове платне услуге без обзира на то да ли примају или шаљу новчана средства, а не и на грађане који преко платних рачуна у банкама примају новчана средства из иностранства по основу пензија и зарада, социјалне помоћи.

Како су раније навели из НБС, циљ успостављања јединствених регистара новчане дознаке и сефова јесте унапређење ефикасности система за спречавање и откривање прања новца и финансирања тероризма омогућавањем надлежним органима у том систми да брзо и поуздано приступе подацима о корисницима сефова и лицима која врше платне трансакције без отварања платног рачуна.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Табаковић: НБС ће учинити све да курс динара остане стабилан (видео)

Табаковић: НБС ће учинити све да курс динара остане стабилан (видео)

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је за РТС да може да обећа да …

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два месеца. Шта …

Један коментар

 1. jeste, mi jednom nogom u grobu, ako imamo i tu jednu nogu, invalidi, secerasi, od raka bolesni, od alzheimerove bolesti, neleceni i gladni, na svakom koraku surovo okradani, sa poslanih dvesta il pesto eura, od nasih ,,krvavo,, zaradjenih penzija, od nase dece, zene il muza, od kojih nas znatno ,,narodna banka,, olaksa, se spremamo da terorizmom se bavimo, da svoj narod ubijamo, okradamo, narodno bogatstvo otimamo, sa ledja pucamo, il ko neki, jebo mu pas mater,
  genocid nad svim narodom vrsimo.
  ma da nije neki nas; reketas, ubica, trgovac praskom, gurbet i skupljac gvozdja i artije, sto se vozi u skupom dzipu i zivi u velikoj vili, okruzen sa deset zandara o narodnom trosku, pa cuvaju pravog teroristu.
  a nije ni izdaleka jedini.
  ma jel to mi penzioneri neom uzesmo pare il da mi ne dovedosmo pogane i barbare iz ko zna koje picke materine.
  odjebi majmune nabiguze, zmijo i azdajo, genocidni zlocince i satanisto, jebo sve svoje po kuci.
  PLAN JE I TO OTIMATI, pored nasih imanja i kuca. i pored nasih mrtvih tela, sa kojima ce te, AVAJ, po zakonu trgovati.
  —————————-
  VI KOJI POSTENO SVOJ LEB ZARADJUJETE IL STE ZARADILI U TUDJINI, ILI KOJI RAZDVOJENI OD SVOJE DECE ZIVITE U OVDASNJOJ BEDI, NEDAJTE SVOJE, NE STEDITE OVDE, BOLJE U SLAMARICI IL ZAKOPANO U CUPU, NEGO DA OD VASIH PARA FINANSIRATE UBICE I PRAVE TERORISTE IZ BOSNE I SA BLISKOG ISTOKA AFRIKE I KO ZNA KOJE picke materine, i ne malo ovdasnjih izdaica, sluga tudjina, veleizdajnika, dzabolebarosa i olosa bez porekla, bez imena, bez morala, bez znanja, bez postovanja za ikoga, bez icega ljudskoga.
  KORAK PO KORAK, OD SVIH NAS, SATANISTI PRAVE ROBOVE, a maloumnici ne znaju dok je i jednog SRBINA bice i SVETE SRBSKE ZEMLJE.
  dosta je bilo vise od sto godina genocida nad Srbima, kazna i osveta za njih mora biti surova i konacna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *