понедељак , 21 септембра 2020

Динкић друкара: Нисам ја маме ми, Ђелић је крив за пљачку Штедионице!

0
(0)

За продају Националне штедионице не сносим никакву одговорност јер је тадашњи министар Божидар Ђелић свесно свео учешће државе на 10 одсто, каже министар финансија

Дан након што је јавности представио Владине мере за уштеду 37 милијарди динара у буџету, министар финансија и привреде Млађан Динкић за Курир говори о даљим плановима државе за решавање економске ситуације, али и о реконструкцији Владе и евентуалним изборима, односу унутар Владе Србије, али и о једној од највећих пљачки Србије у последњих десет година.

Многи не одобравају то што је Национална штедионица у септембру 2003. препуштена приватним власницима.

– За то не сносим апсолутно никакву одговорност, јер сам у то доба био у опозицији, након што ме је Живковићева влада сменила с места гувернера. Многи су то заборавили. У моменту кад је држава изгубила већинско власништво у Националној штедионици, ја уопште нисам био гувернер нити у влади. А и иначе, одговорност за докапитализацију државних банака увек је у искључивој надлежности министра финансија, а не гувернера. Тадашњи министар финансија Божидар Ђелић, иако је знао да Национална штедионица мора да се докапитализује да не би изгубила дозволу за рад, свесно је пропустио да то учини и тиме директно допринео да се учешће државе у банци сведе на свега десет одсто.

Значи Ђелић треба да буде саслушан?

– Није на мени да о томе одлучујем. Представници државе у Управном одбору Националне штедионице у то доба су била два Ђелићева помоћника, Будимир Лончар и Маџид Пајић. Њих троје су све време знали да ће држава изгубити већинско власништво ако не учествује у докапитализацији банке. Ипак, то на крају нису учинили, а онда су мене као политичког противника у опозицији покушали да оптуже за то. Позивам Тужилаштво да што пре коначно стави тачку на овај случај.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *